Rokovi ipak nisu tako kratki: Plenković neće žuriti s objavom nominacije Šuice za funkciju u EK koja donosi i plaću od 20.000 eura

Zagreb,2.07.2018 - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovali su na konferenciji "Pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji" u organizaciji HGK .Na slici Marija Pejčinović Burić,Andrej Plenković,Gabrijela Žalac,Dubravka Šuica i Branko Baričević. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Iako se HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica među članovima najužeg kruga suradnika premijera Andreja Plenkovića spominje kao najizglednija kandidatkinja za novu europsku povjerenicu, drugi izvori iz Vlade neslužbeno govore da se premijer neće žuriti s objavljivanjem te nominacije za najvišu dužnost koju Hrvatska ima pravo popuniti u Europskoj komisiji, prenosi Večernji list.

“Rok za nominaciju nije ovaj tjedan, nego 26. kolovoza, tako da odluka o tome još nije u zreloj fazi”, rekao je za Večernji jedan upućeni izvor.

Zamijenila bi je Glavak

Izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen želi da njezin kolegij europskih povjerenika ima jednak broj žena kao i muškaraca. Iskazala je i želju da joj države članice ponude po jednog kandidata i jednu kandidatkinju, pa da ona odabere između njih dvoje. No i nakon toga neke su zemlje, poput Grčke i Slovenije, ponudile samo jednog kandidata, muškarca. Grčka dosadašnjeg glavnog glasnogovornika Junckerove Komisije Margaritisa Schinasa, a Slovenija svog veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča. Prema trenutačnom rezultatu na “semaforu”, koji je izradio portal Politico, 15 zemalja dosad je nominiralo ili dosta jasno dalo do znanja koga će nominirati za europske povjerenike i među njima je 10 muškaraca i 5 žena. Ostalih 13 država članica moglo bi biti pod sve većim pritiskom da pošalju žene.

Dubravka Šuica, voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu i prva potpredsjednica kluba zastupnika Europske pučke stranke u novom sazivu EP-a, spominje se u zagrebačkim kuloarima kao najizglednija za nominaciju.

Ursula von der Leyen: Zagovornica redefinicije braka – hoće HDZ-ovci glasovati za nju?

Šuica izabrana za potpredsjednicu zastupničkog kluba EPP-a

Istanbulska bojna: Šuica kaže da nema većih Hrvata od nje i kolega na HDZ-ovoj listi

U EP-u, odnosno klubu zastupnika pučana, izborila je najvišu poziciju koju je ijedan HDZ-ovac dosad imao.

Kad bi otišla iz EP-a, malo je vjerojatno da bi netko od ostalih HDZ-ovaca bio izabran na potpredsjedničko mjesto u EPP-u. No ako Plenković procijeni da u ovim okolnostima nema bolju kandidatkinju ili kandidata, nominirat će Šuicu, bez obzira na to što bi se HDZ time odrekao važnog mjesta u vrhu kluba zastupnika pučana.

Von der Leyen je svjesna da su se stvari okrenule u njezinu korist zbog više čimbenika, no svjesna i da je jedan od njih bio Plenković, koji je unutar EPP-a predvodio pokret otpora ideji s Timmermansom na čelu Komisije.

Tko je Dubravka Šuica?

Dubravka Šuica rođena je Dubrovčanka s diplomom engleskog i njemačkog jezika. Svoja prva radna iskustva stjecala je na radnom mjestu profesorice engleskog i njemačkog jezika u dvije dubrovačke škole i centru za odgoj i usmjereno obrazovanje. Kasnije postaje asistent na pomorskom fakultetu u Dubrovniku, a zatim i profesorica engleskog jezika na dubrovačkom veleučilištu. Četiri je godine obnašala dužnost ravnateljice dubrovačke gimnazije, a u to vrijeme predavala je i na American College of Management and Technology u Dubrovniku.

U HDZ-u je od 1990., a danas je i potpredsjednica te stranke. U Sabor je ušla 2000. godine, a godinu kasnije izabrana je za gradonačelnicu Grada Dubrovnika. Dužnost gradonačelnice obnašala je od 2001. do 2009. godine. U Europski parlament ušla je odmah 2013. godine, a trenutni mandat traje joj do 2019.

U Europskom parlamentu djeluje kao zamjenica u Odboru za vanjske poslove (AFET), zamjenica u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova, zamjenica u Odboru za transport i turizam (TRAN), Članica Izaslanstva za odnose s BIH (DSEE), zamjenica u izaslanstvu za odnose s SAD-om (D – US) i Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI).

Uz nabrojano, Šuica je potpredsjednica kluba Žena EPP (Europske pučke stranke), predsjednica Odbora za vanjske i europske poslove Hrvatske demokratske i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

Vezano uz Istanbulsku konvenciju Šuica je u EP glasovala ‘ZA’, te je kod rasprave o istoj u Hrvatskoj naglasila „puno je važnije usvojiti Istanbulsku konvenciju i tako smanjiti mogućnost nasilja nad ženama, nego odbaciti ovaj dokument zbog riječi kao što su spol ili rod. Znam da se nekima koji su desno ovo neće svidjeti, ali je tako.“

Dodala je još: “Bilo bi nam lakše da je Vlada Zorana Milanovića ratificirala Istanbulsku konvenciju. Ovako to je na HDZ-u, i vjerujem da nećemo odustati, iako će nas kritizirati dio desno orijentiranih birača. Međutim, na to moramo biti spremni želimo li spašavati žene koje su žrtve nasilja.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list