Šarec razmatra novu ogradu na granici: Od početka godine Slovenija je zabilježila 3022 ilegalna prelaska granice, većinom iz Hrvatske.

Foto: fah

Slovenski premijer Marjan Šarec najavio je da njegova vlada razmatra postavljanje novih panelnih ograda na vanjskoj granici Schengena, na odsjecima granice koji su u pogledu ilegalnog ulaska migranata najkritičniji.

Slovenska policija objavila je u četvrtak da je od početka godine do 6. ovog mjeseca zabilježila 3022 ilegalna prelaza državne granice, većinom iz Hrvatske, te da se je broj ilegalnih prijelaza u odnosu na isto razdoblje prošle godine udvostručio.

U policiji ističu da migranti i dalje zlorabe institut međunarodne zaštite, pa se i oni migranti koji u Sloveniji zatraže azil i koji se prebace u migrantske centre u najvećem dijelu odlučuju za nastavak putovanja na zapad i sjever, a ne odlučuju za ostanak u Sloveniji.

>(FOTO) Orban i Salvini na mađarskoj granici sa Srbijom: ‘Problem nije raspodjela migranta, nego sprječavanje dolaska još tisuća drugih’

>Dr. sc. Hrvoje Pende: ‘Okusi i mirisi migrantske rute’ – novi turistički proizvod EUropske Hrvatske

Policija navodi da je ove godine najviše ilegalnih migranata zatečeno na području djelovanja policijskih uprava Novo Mesto, Ljubljana i Koper.

Šarec nastoji smiriti stanje u slovenskoj politici i javnosti nakon što je u srijedu skupina ilegalnih migranata iz Pakistana i Alžira otela 79-godišnjaka, desetak kilometara od granice s Hrvatskom, te ga stavila u prtljažnik, a onda oslobodila malo nakon što je došla na granicu s Italijom, gdje su ih uhitili talijanski karabinjeri i odmah ih vratili slovenskim vlastima.

Njegov je ured u četvrtak objavio da premijer ne namjerava sazvati vijeće za nacionalnu sigurnost, kako je odmah zatražio čelnik oporbe Janez Janša koji drži da je spomenuti slučaj kap koja je prelila čašu strpljenja i dokaz da Šarecova vlada ne kontrolira zadnjih mjeseci povećan broj migranata koji ilegalno ulaze u zemlju.

Vidite kako brzo se stvari odvijaju, razne inicijative već za subotu najavljuju prosvjede zbog migranata, a uskoro će i europski izbori, pa stvari treba gledati i u tom svjetlu, ustvrdio je Šarec pokušavajući umanjiti važnost otmice.

Izvor: narod.hr/hina