Sokol: EU nema ingerenciju nad poljskim zakonima, a moj je stav da život počinje od začeća

Foto: Fah

Tomislav Sokol, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu, rekao je da nije točno da je HDZ bio protiv zabrane programiranog kvarenja proizvoda i prava na popravak.

Riječ je bila o izjavama SDP-ove europarlamentarke Biljane Borzan, koja je ustvrdila da je samo HDZ, od svih zastupnika iz Hrvatske, bio protiv.

“Naravno da nije i to je potpuna nebuloza”, rekao je Sokol za N1 u javljanu iz Buxellesa.

“Kad govorimo o izvješću o zabrani planiranog zastarijevanja proizvoda i pravu na popravak ono je prošlo prije nekog vremena Odbor za zaštitu potrošača, čiji sam i ja član, i ja sam između ostalih radio na tom izvješću čiji je primarni autor zatupnik Corman iz Francuske. Prije tri tjedna sam još glasao na mišljenje Odbora za zaštitu potrošača vezano uz strategiju za cirkularnu ekonomiju koja ide za tim da se zabrani planirano zastarijevanje proizvoda i da se jamči potrošačima pravo na popravak”, kazao je Sokol i dodao:

“I svi HDZ-ovi zastupnici su podržali konačni tekst tog izvješća.”

Je li bilo razlike u glasanju između HDZ-ovih eurozastupnika i ostalih iz Hrvatske?

“Mi nismo podržali neke njene amandmane koji su predloženi na samom kraju tog procesa, nakon što je tekst na odboru već bio usaglašen, jer smo smatrali da ono što je usaglašeno na odboru, a s čime se usuglasila i zastupnica Borzan, da je to dovoljno jasno i precizno”, kazao je Sokol.

“Njeni amandmani su išli na neke izmjene tog teksta kad je sve praktično bilo gotovo”, govorio je dalje, “i bez tih njenih amandmana je pisalo u izvješću da se zabranjuje planirano zastarijevanje i da se jamči pravo na popravak i mi iz tog razloga nismo podržali te amandmane.”

“Nisu svi zastupnici EPP-a glasali za konačno izvješće, svi HDZ-ovci zastupnici jesu”, rekao je i to.

>Demokršćanska grupacija u EP podržala proabortivnu rezoluciju ljevice

Sokol je potom odgovorio na kritike SDP-ovca Predraga Matića zbog toga što HDZ nije podržao rezoluciju Europskog parlamenta na stanje s de facto zabranom pobačaja u Poljskoj.

“Kolega Fred pokušava dobiti malo pozornosti”, rekao je Sokol, “Obiteljsko pravo je u nadležnosti država članica.”

Dalje je rekao:

“Nismo podržali rezoluciju zato što su u njoj bile pojedine politikantske ocjene ideološkog karaktera koje su nametnuli pojedini lijevi zastupnici.”

Sve to argumentirao je stavom da EU “nema nadležnosti miješati se u obiteljsko pravo država članica”.

“Nije na meni da se bavim poljskim zakonima za koje EU nema ingerenciju”, odgovorio je na pitanje što osobno misli o događajima i procesima u Poljskoj.

“Ne bih govorio što bi bilo kad bi bilo. Moj stav je da život počinje od začeća… Rezolucija je negirala pravo na prigovor savjesti”, pri kraju je ipak kazao Sokol.

Što se tiče nabave cjepiva protiv covida na razini EU-a, Sokol je rekao da je riječ o jako dobrom potezu:

“Sklopljen je ugovor s više farmaceutskih kompanija, diverzificiran je rizik… Zajedničkom nabavkom EU je osigurala da sve članice po istim kriterijima u istom trenutku dobiju cjepivo.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1