Surogatstvo uvršteno na popis kaznenih djela trgovanja ljudima

surogatstva
Foto: iStock by Getty Images

Savez katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE) pozdravio je odluku Europskog parlamenta kojim je surogatstvo proglašeno kaznenim djelom trgovine ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pozdravljamo ovotjednu odluku Europskog parlamenta, kojom se surogatstvo napokon proglašava kaznenim djelom trgovine ljudima”, izjavio je predsjednik FAFCE-a Vincenzo Bassi.

“Štoviše, surogatstvo sada izjednačeno sa zločinima ropstva, prisilnog sklapanja braka, nezakonitog posvajanja ili iskorištavanja djece”, ističe Bassi.

Europski parlament donio promjenu smjernica o trgovini ljudima

FAFCE je time reagirao na glasovanje u Europskom parlamentu o provedbi smjernice iz 2011. o sprječavanju i borbi protiv trgovanja ljudima i zaštiti žrtava trgovine. Odluku su zajednički donijeli Odbor Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) i Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost (FEMM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Papa Franjo: ‘Surogatstvo iskorištava žene, a djeca se tretiraju kao roba’

FAFCE pozdravlja činjenicu da je praksa surogatskog roditeljstva sada službeno uvrštena na popis kaznenih djela trgovanja ljudima. Savez je godinama kritizirao surogatstvo kao povredu ljudskog dostojanstva.

Glede smjernice iz 2011., FAFCE je već zatražio od Europske komisije dodatno kategoriziranje trgovine ljudima formulacijom o reproduktivnom iskorištavanja, napose glede surogatstva.

Surogatstvo, podsjeća Savez, u stvari podrazumijeva prilagodbu ženskog tijela u reproduktivne svrhe u cilju prodaje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak je i pristanak ništavan

Čak i kada surogat majka pristane na prilagodbu svoga tijela i reproduktivnih funkcija, pristanak je pristran i stoga ništavan, podsjeća FAFCE.

Europski parlament je, podsjeća Savez, 2021. zaključio da je “seksualno iskorištavanje u svrhu surogatstva i reprodukcije […] neprihvatljivo i predstavlja kršenje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava”.

>Boris Beck: Prostitucija i surogatstvo razaraju ženama duše i tijela, a njihovi spolni organi koriste se kao alati za užitak ili proizvodnju djece

U skladu s člankom 2. direktive iz 2011., sada prilagođene, trgovina ljudima podrazumijeva “angažiranje […] osoba, uključujući razmjenu ili prijenos kontrole nad tim osobama, […] zlouporabom moći ili položaja ranjivosti, ili davanja ili primanja plaćanja, ili koristi kako bi se postigla suglasnost o kontroli osobe nad drugom osobom u svrhu iskorištavanja.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U članku se također spominje da pristanak žrtve nije bitan i da način iskorištavanja u slučajevima kada su uključena djeca također nije relevantan. Stoga, s obzirom na to da surogatstvo uključuje djecu, djelo je kažnjivo u svim slučajevima.

U praksi, surogatstvo je uglavnom iskorištavanje siromašnih žena

U praksi, surogatstvo općenito predstavlja iskorištavanje siromašnijih žena u svrhu rađanja djeteta bogatijim parovima. Surogat majke često su ranjive, suočavaju se s gospodarskim poteškoćama i prodaju svoje tijelo i svoje reproduktivne funkcije kako bi uzdržavale sebe i svoju obitelj.

FAFCE stoga pozdravlja uvrštavanje surogatstva u popis djela trgovine ljudima u reviziji Direktive iz 2011.

>Surogatstvo u Ukrajini: Godišnje se u zapadne zemlje ‘izveze’ oko 1.500 beba

Federacija katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE) okuplja 32 nacionalne i lokalne obiteljske organizacije i smatra se glasom obitelji iz katoličke perspektive na europskoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FAFCE ima pridruženi status u Vijeću Europe od 2001. i član je Platforme Europske unije za temeljna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.