Nastavak suđenja Perkoviću i Mustaču u Njemačkoj – saslušanje svjedoka

FAH

Danas se nastavlja suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Na sutrašnjem ročištu saslušat će se osim policijskih službenika i svjedoci koji su bili zadnji u kontaktu s Đurekovićem, kazao je za narod.hr odvjetnik Gizele Đureković, Siniša Pavlović.

Prošloga tjedna svjedočila su četiri policajca koji su prvi došli na lice mjesta i osigurali dolazak forenzičke ekipe te liječnik – mrtvorzornik, koji je potvrdio smrt Đurekovića.

Ovim svjedočenjima utvrđuje se što je sve nađeno na licu mjesta, u kakvom je stanju bilo tijelo, cijela rekonstrukcija događaja, a to će razjašnjavati policajci i policijski vještaci, dok paralelno ide priča oko Pratesa: gdje je bio i s kim, tko je bio zadnji u kontaktu s Đurekovićem te dogovor oko toga da se ostavi tekst u garaži. Cijela ta priča oko same pripreme ubojstva i tragova nakon ubojstva, čeka nas cijeloga mjeseca, rekao je Pavlović.

Najvažnije svjedočenje ovoga mjeseca je svjedočenje Krunoslava Pratesa 19. studenog, istaknuo je za narod.hr Pavlović te dodaje kako će Prates svjedočiti dva dana.

Od početka suđenja 17. listopada, nakon što je pročitana optužnica, završilo je i čitanje presude Krunoslavu Pratesu, pročitani su smrtni listovi potencijalnih svjedoka – 35 smrtnih listova. “Među kojima je pročitano ime Ivice Račana, Stane Dolanca, Jure Bilić, Milutina Baltića, Mike Špiljka- sva imena koja se vrte u javnosti, plus agenti SDS-a koji su u međuvremenu preminuli, ali i Stjepana Đurekovića”, rekao je za narod.hr Pavlović.

Pročitano je i ukupno 5 iskaza Đurekovićevog sina, Damira od 29. srpnja do 1. rujna 1983. gdje on opisuje kako su došli u Njemačku – on i otac, što su radili i pisali te iskazi dr. Ivana Jelića koji je nakon što je identificirao tijelo Stjepana Đurekovića, dao policiji iskaz gdje je i on ispričao kako ga je upoznao, što su radili te objavljivali, ispričao je odvjetnik Pavlović.

Prije nekoliko dana odvjetnik Pavlović je javnost obavijestio kako je dokumentacija arhiva SKH koju su odvjetnici Gizele Đureković zatražili od Hrvatskog državnog arhiva cenzurirana.

Za tu cenzuru, Pavlović odgovornima smatra SDP, posebno SDP-ovog glavnog tajnika Igora Dragovana koji je nadležan za davanje dozvole za pristup infomacijama. Istaknuo je kako su iz SDP-a kazali da nemaju ništa protiv toga da se dokumenti daju na uvid, a ipak se na SDP-ovo dopuštenje za uvid čekalo četiri i pol mjeseca te se nakon toga od Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost čekala odluka o deklasifikaciji dokumenata.

Pavlović je kazao kako su izuzetno važni dokumenti koje je prikupio sudac Turudić, a među njima radi se i o pedesetak zapisnika Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Socijalističke Republike Hrvatske. Ti dokumenti su pristigli na sud u Njemačku i čekamo da nam ih sud dostavi, napomenuo je.

Zasad je predviđeno sazivanje 50 ročišta, a suđenje bi trebalo trajati do kraja travnja sljedeće godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah