Uspostavljena prva flota zrakoplova za gašenje požara u EU, među njima dva hrvatska

Omiš, 11.08.2018 - Oko 50 hektara guste borove šume i raslinja gori u subotu od ranog popodneva u Lokvi Rogoznici, a požar gasi 160 vatrogasac DVD-a i JVP-a iz Splitsko-sa 40 vozila, te èetiri kanadera i dva air traktora protupožarnih snaga Ministarstva obrane, doznaje se od glavnog vatrogasnog zapovjednika Splitsko-dalmatinske županije Dražena Glavine. Na slici kanader gasi požar u blizini Mimica. foto HINA/ Ante Marušiæ/ ds

U okviru priprema za obranu od šumskih požara ovoga ljeta Europska komisija je u utorak objavila da je uspostavila prvu flotu zrakoplova za gašenje požara, među kojima i dva hrvatska, u okviru novog instrumenta za rescEU.

RescEU je novi instrument, dodatne pričuvne sposobnosti kojima EU može brže i učinkovitije reagirati na prirodne prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem.

“RescEU je zamišljen kao dodatna sigurnost u slučaju krize. Ponosan sam što naša europska flota zrakoplova za gašenje šumskih požara ovog ljeta postaje stvarnost. Želim zahvaliti svim državama sudionicama koje su pridonijele tom cilju i na najbolji mogući način nas pripremile za ovogodišnju sezonu požara”, izjavio je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

Pet država članica EU-a u kojima su posljednjih godina šumski požari bili česti svoje su zrakoplove stavilo na raspolaganje prijelaznoj floti rescEU-a za 2019.
Za početak rescEU raspolaže s dva aviona iz Hrvatske, dva iz Italije, dva iz Španjolske te jednim iz Francuske i šest helikoptera iz Švedske.

Osim uspostave flote rescEU, Europska komisija pojačava kapacitete za praćenje i koordinaciju kako bi se pripremila za sezonu šumskih požara.

Koordinacijskom centru za odgovor na hitne situacije (ERCC) EU-a, koji je aktivan danonoćno, tijekom ljeta pridružit će se tim za podršku u slučaju šumskog požara, koji se sastoji od stručnjaka iz država članica.
ERCC će s državama članicama tijekom ljeta organizirati redovite videokonferencije na kojima će se razmjenjivati informacije o opasnosti od požara diljem Europe.

S pomoću Copernicusa, satelitskog sustava EU-a, mapirat će se šumski požari.
Sve države članice i partnerske zemlje sastale su se na godišnjem sastanku o šumskim požarima u Bruxellesu kako bi se pripremile za sljedeću sezonu šumskih požara.

Prošlih je mjeseci održano nekoliko vježba na terenu, uključujući terensku vježbu za civilnu zaštitu i šumske požare MODEX za stručnjake i timove za spašavanje iz nekoliko država EU-a na Cresu od 7. do 10. travnja 2019. Vježbe su održane i u Splitu te u francuskom Aix-en-Provenceu.

Dugoročni je cilj imati na raspolaganju dodatne kapacitete i sredstva te uspostaviti brojnije pričuve u sklopu rescEU-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina