Vjetroturbine ispuštaju u okoliš opasne kemikalije?

vjetroturbine
Foto: Lollie-Pop/flickr

Dok Njemačka hrli u izgradnji vjetroelektrana, postoji razlog za zabrinutost, jer, prema nekim podatcima, vjetroturbine ispuštaju kemikaliju koja je identificirana kao najjači staklenički plin na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Bivši ministar energetike Dobrović o aferi vjetroelektrane: ‘Zašto je ministar Ćorić poništio rješenje kojim se opravdano traži dodatna studija?’

Zapravo, mjerenja zraka iznad Njemačke već su identificirala spomenutu državu kao najgoreg prekršitelja u Europi kada je riječ o vrlo opasnoj tvari – sumporovom heksafluoridu (SF6). Kemikalija se koristi u proizvodnji vjetroturbina i ispušta se u okoliš. Budući da je Njemačka vodeća u korištenju vjetroturbina u Europi, znanstvenici kažu da je to glavni čimbenik koji stoji iza iznimno visokih razina prisutnosti SF6 u Njemačkoj.

Prema Međuvladinom panelu za klimatske promjene, SF6 je ubojica klime. Zapravo, on je 26.087 puta štetniji za klimu od ugljikova dioksida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumporni heksafluorid je plin koji industrijske tvrtke smatraju savršenim izolatorom, i iako je zabranjen u mnogim drugim proizvodnim sektorima, još uvijek se naširoko koristi u vjetroturbinama, uglavnom u elektroničkim sklopnim uređajima, tj. “čvorovima” u kojima je električna energija distribuirana, prenosi Remix News.

> Alarmantne procjene: Onečišćenje će do 2050. prouzročiti milijune smrti i ozbiljno ugroziti zdravlje

Nakon što ova tvar uđe u atmosferu, potrebno je više od 3000 godina da se SF6 ponovno razgradi i postane inertan, navodi se u izvješću njemačkog medija Taggeschau.

Desetljećima se zna koliko je ta tvar opasna. Još 1997. godine Protokolom iz Kyota propisano je da se emisije SF6 moraju ograničiti. Iako je postupno izbačen iz upotrebe, još uvijek je dopušten u elektroničkim razvodnim uređajima i nema zakonskih ograničenja za njegovu uporabu u ovom području. Umjesto toga, industrija se dobrovoljno obvezala smanjiti njegovu upotrebu, koristiti ga u zatvorenim sustavima te reciklirati i neutralizirati na kraju njegove praktične uporabe. Obveza iz 1998. također je predviđala da će tvrtke bilježiti i izvještavati koliko koriste i recikliraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, to se očito ne događa. Zapravo, Njemačka ovu odredbu krši u masovnim razmjerima, a atmosferski podaci to dokazuju. Prema Taggeschauu, znanstvenici izvješćuju da su razine SF6 50 posto više nego što bi sugerirali trenutni podaci o emisijama koje daje industrija. Ovo pokazuje snažne dokaze da Njemačka emitira više sumpornog heksafluorida nego što se prijavljuje.

SF6 nije samo opasan za klimu, već je i izuzetno opasan za ljude, jer onemogućuje izdisanje ugljikova dioksida. Oni koji udišu SF6 mogu patiti od narkoze ugljikovim dioksidom i zastoja disanja.

Udisanje sumporovog heksafluorida može biti opasno, jer, kao i svi plinovi osim kisika, SF6 zamjenjuje kisik potreban za disanje (ovaj fenomen je poznat kao asfiksijacija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Automobili s unutarnjim izgaranjem odlaze u prošlost? EK želi ih zamijeniti električnima

Kada je poslovni časopis Plusminus upitao dva najveća proizvođača vjetroturbina o povišenim razinama SF6, Nordex i Vestas odgovorili su da nema alternative. Oni tvrde da samo male količine SF6 izlaze u zrak i osiguravaju pravilno zbrinjavanje plina na kraju životnog vijeka turbine.

Međutim, postoje čvrsti dokazi koji djelomično opovrgavaju njihove tvrdnje, a tiču ​​se činjenice da tvrtke nisu osobno odgovorne za recikliranje vjetroturbina. Umjesto toga, odgovorni su pojedinačni vlasnici koji kupuju turbine, a ne postoji kontrola koja bi osigurala pravilno odlaganje proizvoda. Zapravo je puno isplativije jednostavno dopustiti da kemikalija ode u okoliš.

EU ne planira zabraniti kemikaliju do 2030., navodi Remix News.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.