Vukušić: Jan Gabriš rekao mi je da ne postoji Đurekovićev dosje. Godinama kasnije saznao sam da ipak postoji

Suđenje bivšim pripadnicima komunističkih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje da su sudjelovali u ubojstvu Stjepana Đurekovića nastavljeno je danas pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem Bože Vukušića, bivšeg djelatnika hrvatskih tajnih službi i tajnika Komisije za žrtve rata koji je istraživao zločine Udbe, a koji je počeo svjedočiti u siječnju.

Tada je predao sudu nove dokumente važne za ovaj proces među kojima su 7 audio i 3 video kasete. Na njima su intervjui s bivšim dužnosnicima Udbe o ubojstvima emigranata. Vukušić je predao i druge dokaze, među ostalim, presliku dokumenata iz afere ‘Labrador’, koji povezuje Perkovića s ubojstvom Đurekovića.

Vukušić je svjedočenje nastavio odgovaranjem na pitanje sudskih vještaka i obrane vezano uz njegov rad u saborskoj Komisiji za ispitivanje žrtava rata i poraća devedesetih godina. Vještake je zanimalo na koji način je Vukušić dolazio do spisa koji su kasnije ušli u sadržaj izvješća komisije.

Obrana je, kao i tijekom Vukušićeva svjedočenja u siječnju, pokušavala diskreditirati svjedoka pitanjima o njegovoj stručnosti za obavljanje posla voditelja Komisije.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster i u utorak je, kao i tijekom svjedočenja u siječnju, odvjetnicu Zdravka Mustača, Lidiju Horvat upozoravao zbog tendencioznog načina postavljanja pitanja svjedoku, kojima ga se htjelo diskreditirati. Nakon uzastopnog ponavljanja pitanja, na koja je Vukušić u siječnju već dao odgovor, sudac Dauster je bio nakratko prekinuo ročište.

Obrana je ponovno iznijela podatak da je u izvješću Komisije koje je Saboru predano 1999. stajao podatak da je tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj stradao tek 331 pripadnik židovske zajednice te ga zbog toga optužila za nijekanje holokausta.

Obrana je pročitala pismo Slavka Goldsteina koji se tadašnjem predsjedniku Sabora Vlatku Pavletiću požalio na izvješće Komisije za žrtve rata i poraća.

Vukušić je pojasnio kako se on u sklopu svog rada uopće nije bavio žrtvama Drugog svjetskog rata nego samo poraća, i to konkretno poslijeratnim ubojstvima političkih emigranata u inozemstvu. Tako je on upravo o toj temi izradio je izvješće koje je postalo sastavni dio kompletnog izvješća cijele Komisije.

“Moram reći da je odjel koji je utvrđivao žrtve rata dao zadatak Slavku Goldsteinu da u ime židovske zajednice prikupi i preda podatke o stradalim Židovima. Međutim, on to nije učinio” kazao je Vukušić distancirajući se pritom od bilo kakvog poricanja holokausta i napominjući da se o tom dijelu izvješća nije imao prilike ni izjasniti niti o njemu glasovati.

Svoje izvješće o ubojstvima u inozemstvu Vukušić je temeljio na dosjeima Službe državne sigurnosti u Zagrebu, Sarajevu i Mostaru koje je dobio uvid te na temelju razgovora s bivšim visokorangiranim obavještajcima.

“Dosjei koje sam dobivao, kako sam mogao zaključiti, bili su pročišćeni, a nekih, posebno onih vezanih za likvidirane emigrante poput Brune Bušića, nije bilo. Rečeno mi je da su uništeni. Tadašnji šef arhive Jan Gabriš rekao mi je da ne postoje ni dosjei Stjepana Đurekovića, njegova sina Damira i supruge Gizele. Godinama kasnije saznao sam da Đurekovićev dosje ipak postoji”, kazao je Vukušić.

Vukušićevo bi se svjedočenje trebalo nastaviti u srijedu 25. veljače i četvrtak 26. veljače.

Najavljeno je kako će Sudsko vijeće ići u širinu materije, te je stoga trajanje procesa produljeno do sredine prosinca. Analitičari procjenjuju da bi se suđenje moglo protegnuti i do siječnja 2016. Suđenje već traje duuže od četiri mjeseca. Zdravko Mustač i Josip Perković i dalje se brane šutnjom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/jl/hrt/h
Photo: fah