pixabay

Komentar čitatelja

Istraživanje potvrdilo: najviše nasilja na internetu zbog fizičkog izgleda i katoličke vjere

 

Jadranka – 07.04.2017.

18 “Ako vas svijet mrzi,
znajte da je mene mrzio prije nego vas.
19 Kad biste bili od svijeta,
svijet bi svoje ljubio;
no budući da niste od svijeta,
nego sam vas ja izabrao iz svijeta,
zbog toga vas svijet mrzi.
20 Sjećajte se riječi koju vam rekoh:
‘Nije sluga veći od svoga gospodara.’
Ako su mene progonili,
i vas će progoniti;
ako su moju riječ čuvali,
da vašu će čuvati.
21 A sve će to poduzimati protiv vas
poradi imena moga
jer ne znaju onoga koji mene posla. (Iv 15, 18-21)

.Jedno je što se nekome kaže u četiri oka, a drugo kad se nekoga vrijeđa u javnosti i generalizira. Ja Jehovinom svjedoku jednostavno mogu reći da nisam zainteresirana za razgovor s njim i da me njegov nauk ne zanima. U tom slučaju to nije progon.Mogu i pristati raspravljati o njegovom nauku, ali to je tada moja volja. Nije progon ako se suočavaju dva vjerska svjetonazora. Čim ga počnem vrijeđati udarajući na njegovu ljudskost, udarati ga neistinama i generalizirati, to je progon. Ako kažem da su svi Jehovci nehumani jer ne žele davati krv, ja ga progonim. Ako on meni silom želi ući u kuću, ja ga mogu potjerati i to nije progon nego samoobrana. Jasnije?

“To znači kad se u školi nekome rugaju debeli, buco, škiljo, ćoravi, to je progon.” Ne, to se u školi ne zove progon, ali se zove zlostavljanje, osobito ako je dijete izrugivano od veće grupe druge djece. Kod njega to ostavlja posljedice na psihi. To ti zvuči bolje ili lošije od progona? Tko u školi to čini snosi posljedice i kažnjen je, ako se zlostavljanje prijavi. Vjeruj mi, znam iz prve ruke.
Ima pojedinačnog nasilja prema mnogim grupama u društvu. To nije progon. Ali ako se nasilje konstantno ponavlja i čine ga veće grupe ljudi, to jest progon.
Inače, u gornjem citatu iz Ivanova evanđelja, ključno je ono “ako vas svijet mrzi”, a progon je pokušaj eliminacije iz društva svakoga tko nam se ne sviđa. Psihički ili fizički. Maknuti ga uvrjedama ili nasiljem ako je dovoljno slab da podlegne tome. Izbrisati ga iz javnog života, maknuti njegovo mišljenje, natjerati ga da djeluje u tajnosti zbog stida ili straha.

Izvor: narod.hr
Photo: pixabay