Radikalni

Foto: fah, montaža narod.hr

Komentar čitatelja

Konačno se dogovorio dvojac iz istog gnijezda: Evo kad će se održati sjednica VNS-a

Jedna od tema će dakle biti “radikalizacija u društvu”.

Ovdje moj doprinos promišljanju na tu temu:

Vrijeme je da se prekine sa šutnjom i izrazi negodovanje i prosvjed zbog zlouporabe pojma “estremizam” koja je postala popularna ovih dana.

Uočimo skandal da je rječnik koji se rabi isti onaj kojeg su rabili četnici, arkanovci i jugokomunisti za Hrvate u Vukovaru. Tako imamo fenomen da je 1991. Vukovarki Faniki Janko arkanovac rekao, nakon što ju je identificirao: “Opa, pa vi ste taj veliki ekstrem”, a da 2020. premijer Plenković kao ekstremistkinju obilježava Vukovarku Karolinu Vidović Krišto.

Pojam “radikalan” nije odrediv sam u sebi, jer očito je da se taj pojam vrednuje prema tome na što se odnosi, slično kao i “strastven” – Toma Akvinski je govorio da strast sama po sebi nije niti loša, niti dobra, već da je treba prosuđivati po tome prema čemu je usmjerena, prema dobru, ili prema zlu; blagost nema ništa suprotivo jakosti, već su i blagost i jakost suprotivi mlitavosti, “anemičnosti”; na sreću, ima ljudi iz javnog života koji to shvaćaju, dobar i pozitivan primjer je zastupnica Karolina Vidović Krišto koja, oponirajući ljutom i anemičnom Plenkoviću koji najavljuje borbu protiv “radikalizma” kaže sljedeće:

“Andrej Plenković se s razlogom boji ovakvog radikalizma.
G. Plenkoviću, da, radikalna sam, evo i dokaza:
– Radikalna sam u zahtjevu da su svi pred zakonom jednaki.
– Radikalna sam u zahtjevu da je pravosuđe neovisno i da djeluje u skladu s Ustavom i zakonom.
– Radikalna sam u zahtjevu da hrvatski građani imaju pravo da se na njih primjenjuju europski standardi na isti način kao i na Nijemce, Maltežane, Nizozemce, itd.
– Radikalna sam u zahtjevu da se korupciju sprječava, a imovinu građana štiti.
– Radikalna sam u zahtjevu da se korumpirane političare izbaci iz javnog života.
– Radikalna sam u zahtjevu da Hrvatska bude socijalno pravedna, a ne država u kojoj je komunistička zlatna mladež privilegirana, a svi drugi obespravljeni.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)