Agrokor: Visoki trgovački sud potvrdio da samo izvanredni povjerenik može imenovati savjetnike

Foto: fah

Visoki trgovački sud odbio je žalbu članova privremenog vjerovničkog vijeća (PVV) Agrokora te potvrdio prvostupanjsko rješenje Trgovačkog suda prema kojemu izvanredni povjerenik, a ne PVV, može imenovati savjetnike u sklopu izvanredne uprave.

U obrazloženju svoga rješenja Visoki trgovački sud podsjeća da je Trgovački sud ukinuo odluku PVV-a od 13. travnja ove godine, kojom je izvanrednom povjereniku predložilo da pored savjetnika koje je izabrao, angažira dodatne inozemne i domaće financijske i pravne savjetnike koji bi na trošak redovnog poslovanja u postupku izvanredne uprave savjetovali članove vjerovničkog vijeća te mu polagali račun i odgovarali mu.

PVV je tražio i da izvanredni povjerenik s tim savjetnicima sklopi ugovore.

No, Trgovački sud odlučio je da PVV nema zakonske ovlasti za donošenje takve odluke te da, osim toga, u postupku izvanredne uprave svaki vjerovnik snosi svoje troškove postupka.

Protiv toga rješenja žalbu su podnijeli članovi PVV-a Kraš, Toni Raič, Sberbank of Russia, Knighthead Capital Managenet i Zagrebačka banka, ali je Visoki trgovački sud ocijenio da žalba nije osnovana.

U obrazloženju se pored ostalog kaže da spomenuta odluka PVV-a nije u njegovoj nadležnosti te da odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku nije predviđeno imenovanje savjetnika (privremenom) vjerovničkom vijeću.

Osim toga, od svih tijela u postupku izvanredne uprave jedino izvanredni povjerenik može odabrati savjetnika za restrukturiranje i po potrebi revizore, pravne i druge savjetnike, kaže se u rješenju Visokoga trgovačkog suda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina