Ako se ne promijeni ekonomska politika, tonut ćemo sve dublje i dublje

Nakon što je Državni zavod za statistiku objavio procjenu BDP-a za prvo tromjesečje u kojem su pokazali da je BDP u prvom tromjesečju 2014. realno manji za 0,4% u odnosu na isto tromjesečje 2013.,predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević izjavio je za narod.hr kako je sada svima jasno da postojeća Vlada ide u pogrešnom ekonomskom smjeru koji ne može rezultirati ničime nego padom gospodarstva i erozijom životnog standarda većine građana Republike Hrvatske koje će se nastaviti ako ne dođe do promjene ekonomskog modela ili Vlade.

„Potreban je prestanak politike koja pogoduje uvozu i daje mu širom otvorena vrata u Hrvatsku. Imali smo pet i pol puta manje ulaganja nego 2009. godine, a investicije neće u Hrvatsku zbog administrativnih barijera i nekonkurentnih uvjeta za investicije. Činjenica je da se nema gdje plasirati proizvod u Hrvatskoj jer postoji uvozni lobi gdje prednjači roba sumnjive kvalitete, posebno u poljoprivrednom sektoru, a domaći proizvod uz sve poteškoće ne može biti konkurentan,“ objasnio je Matijašević i dodao kako su problemi i u izvozu, jer poduzetnici imaju brojne namete  s kojima trebaju „hraniti“ državni aparat i previše lokalnih jedinica.

„Ako se to ne promijeni, tonut ćemo sve dublje i dublje,“ upozorio je Matijašević.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je rekao kako je ovo stanje BDP-a očekivano, te kako bi bilo iznenađenje da je drugačije.

„Ova promašena ekonomska politika ne može niti rezultirati ničim drugim nego padom BDP-a. U dvije godine ove vlasti nisu uspjeli ništa, uz sva upozorenja sa sindikalne strane. Tražili smo da promjene smjer, ali očito to ne vrijedi,“ ocijenio je Sever i istaknuo kako smo postali taoci vlasti koja je zabavljena međusobnim sukobima.

„Ne bave se gospodarstvom i drugim stvarima kojima bi se trebala baviti nego sami sobom. Čak i kada su se bavili gospodarstvom, bavili su se krivo time što je i dovelo do ovih katastrofalnih rezultata,“ zaključio je Sever.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr