Gotovo sve u Hrvatskoj poskupjelo: prehrana, režije, ljekovi, komunikacije

Roba i usluge za osobnu potrošnju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, jeftinije su za 0,3% u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine. No dublja analiza pokazuje da je većina ostale robe i usluga – skuplja nego lani, javio je HTV

Samo kruh, meso, mlijeko, sir i jaja nešto su jeftiniji nego prije godinu dana, no sva ostala hrana je skuplja.

Voće skuplje 14 posto

Najviše je skočila cijena voća, za gotovo 14%. Sindikati upozoravaju da se s prosječnim primanjima u Hrvatskoj ne mogu pokriti redoviti troškovi.

Prehrana skuplja. Alkohol i duhan skuplji. Režije, lijekovi, komunikacije skuplji. Jedino su odjeća, obuća te troškovi prijevoza jeftiniji nego u prvih sedam mjeseci prošle godine. Oni koji rade statistiku kažu cijene su se nakon više godina rasta stabilizirale.

Građane ne zanimaju statističke brojke, već samo one koje pišu na policama u trgovinama i tu ih se ne može prevariti.

Pad cijene nafte, na koju Vlada nema utjecaja

Kada gledamo cijene režija i energenata, povećanje je tek 0,2%, no statistiku je spasilo pad cijene nafte, na koju Vlada nema utjecaja.

Još su nas neke grane spasile negativnog predznaka – pad cijena obuće od jedan posto, te pad cijena opreme za kućanstva.

Tako su cijene roba i usluga ukupno manje od prošlogodišnjih, pa u Hrvatskoj službeno nema inflacije. Pogledi u novčanike građana ipak pričaju nešto drukčiju priču, javlja HTV.

Izvor: Narod.hr/hrt
Photo: konzum.hr