Hrvatska zabilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU

Hrvatska je u veljači zabilježila najveći pad sezonski prilagođene industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini među članicama Europske unije koja u cjelini zabilježila blagi rast, pokazuje objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Hrvatska industrijska proizvodnja u veljači se smanjila 2,8 posto u odnosu na siječanj kada je poskočila 5,4 posto. Eurostatova izvješća pokazuju da industrijska proizvodnja u Hrvatskoj od rujna prošle godine iz mjeseca u mjesec oscilira u rasponu od rasponu od minus tri do plus 5,4 posto.

Osim Hrvatske, snažnim padom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini u veljači izdvojile su se i Estonija, gdje je proizvodnja pala 2,2 posto, i Rumunjska, gdje je smanjena 1,3 posto. Najveći je rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini u veljači bilježila Malta, za 5,4 posto, te Irska, za 5,0 posto, i Litva, za 2,5 posto.

U Europskoj uniji u cjelini sezonski prilagođena industrijska proizvodnja blago je u veljači ubrzala, na 0,4 posto, s 0,2 posto zabilježenih u siječnju. Eurozona je pak zabilježila blagi rast, za 0,2 posto, nakon stagnacije u siječnju.

Na godišnjoj razini Hrvatska je u veljači zabilježila rast kalendarski prilagođene industrijske proizvodnje, drugi mjesec zaredom, čime je prekinuto devetomjesečno razdoblje njezina pada na godišnjoj razini. Hrvatska je industrijska proizvodnja tako u veljači uvećana na godišnjoj razini 1,6 posto, nakon 2,3-postotnog rasta u siječnju.

Među pojedinim zemljama EU-a najviše je na godišnjoj razini porasla industrijska proizvodnja u Slovačkoj, za 9,0 posto, Rumunjskoj, za 8,9 posto, i Mađarskoj, za 8,2 posto. Najveći je pad industrijske proizvodnje zabilježen u Nizozemskoj, za 8,9 posto, i Finskoj, za 5,4 posto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt
Photo: hrt