HT na Ustavnom sudu izgubio protiv HAKOM-a, nema plaćanja povijesnom operateru

Ustavni sud Republike Hrvatske donio je jednoglasnu odluku i odbio ustavnu tužbu Hrvatskog telekoma, koji je tvrdio da su mu presudom Upravnog suda i odlukom HAKOM-a povrijeđena ustavna prava, i to posebice pravo na pošteno suđenje te pravo na poduzetničku i tržišnu slobodu.

“Ustavni sud je odbio tužbu HT-a protiv HAKOM-a, odnosno odluke da povijesni operator u svoje Opće uvjete ugradi odredbe za automatski raskid ugovora u slučaju kada korisnik prijeđe kod alternativnog operatora, a pritom se i dalje koristi postojeća infrastruktura”, priopćio je HAKOM. 

Odluka zbog koje se HT obratio Ustavnom sudu odnosila se na razdoblje uvođenja veleprodajne usluge najma korisničke linije kojom je korisnicima alternativnih operatora omogućeno plaćanje usluga putem jednog računa, i to izdanog od alternativnog operatora, objavio je HAKOM danas na svojim internetskim stranicama.

Do tada su korisnici alternativnih operatora na zasebnom računu plaćali HT-u naknadu za pristup telefonskoj mreži, a alternativnom operatoru plaćali su naknadu za ostvareni promet.

HAKOM je svojom odlukom naložio HT-u da u svojim Općim uvjetima ugradi odredbu koja je omogućila korisnicima alternativnih operatora automatski raskid ugovora za pristup mreži s HT-om.

Ustavni sud smatra kako je HAKOM na ustavnopravno prihvatljiv način obrazložio svoja pravna stajališta, a Upravni sud meritorno je odgovorio na navode HT-a, čime je HT-u bilo omogućeno pošteno suđenje.

Glede ustavnog prava na poduzetničku i tržišnu slobodu, Ustavni sud je utvrdio kako to pravo sadrži i zahtjev za jednakim postupanjem u odnosu na sve poduzetnike u cilju osiguranja jednakog pravnog položaja na tržištu te da od tog zahtjeva nitko, pa niti HT, nije izuzet, stoji u priopćenju na stranici hakom.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hakom.hr/narod.hr
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr