HURS traži poništenje ugovora Ina – MOL radi zaštite hrvatskih nacionalnih interesa

Nakon pravomoćne presude u slučaju Ina – MOL, Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) traži da se bez odgađanja zaštite hrvatski nacionalni i gospodarski interesi tako da se štetni ugovor Ina – MOL iz siječnja 2009. proglasi ništavnim.

Na potezu je Državno odvjetništvo koje bi odmah trebalo podnijeti zahtjev sudu da poništi dva sporna ugovora – izmjene i dopune međudioničarskog ugovora i glavni ugovor o plinskom poslovanju, jer je u kaznenom postupku protiv Ive Sanadera utvrđeno da su ti ugovori rezultat kaznenog djela podmićivanja, ističe HURS u priopćenju.

Vrhovni sud jasno navodi da nije bilo potrebe niti obveze za donošenje tih ugovora jer vlasnički udio MOL-a u Ini nije prešao 50 posto, a takvi štetni ugovori u strateškoj hrvatskoj kompaniji čin su veleizdaje. Zato se HURS slaže s riječima predsjednika Republike Ive Josipovića koji je prvi jasno reagirao i prozvao bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera.

HURS također napominje kako je nedavno objavljenom analizom utvrđeno da je Ina oštećena za 6 milijardi i 200 milijuna kuna zbog MOL-ova upravljanja kompanijom.

Mnogi su znali za štetni ugovor ali su šutjeli i odobravali poteze Mađara, a među njima je i predstavnik radnika u Nadzornom odboru Ine Božo Mikuš, koji se također nije bunio zbog nezakonitih sve većih upravljačkih prava koja su dana MOL-u, navodi HURS u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr