Foto: Fah

Jedan od razloga zašto poljoprivrednici podržavaju ministra Tolušića je taj što se voće iz Srbije tretira pesticidima koji su tri puta jeftiniji, te zbog opasnosti za zdravlje zabranjeni u EU. Drugi razlog je uvozni lobi koji dominira u Hrvatskoj jer 80 posto voća na Jadranu je iz uvoza.

Sve te pesticide, koji su tri puta jeftiniji nego oni koje mi upotrebljavamo, proizvođači u Srbiji, BiH i Makedoniji i dalje koriste, a EU ih je proglasila opasnima za zdravlje

Domaći proizvođači voća i povrća u petak su javno izrazili veliku podršku ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i njegovu novom Pravilniku o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, koji je u petak pod velikim političkim pritiscima promijenjen, piše glas-slavonije.hr

U vrijeme dok Hrvatska nije bila članica Europske unije, domaće proizvođače voća i povrća gušio je najviše uvoz iz zemalja Europske unije, jer su proizvodi iz tih zemalja u pravilu bili konkurentniji, zahvaljujući pripremljenosti tih proizvođača za veliko EU tržište, ali i obilnim potporama koje su primali. Proteklih godina, nakon ulaska Hrvatske u EU, većina naših proizvođača voća i povrća dosegla je konkurentnost zapadnih kolega, no problem na domaćem tržištu i dalje im je velik uvoz voća i povrća, posebice iz susjednih zemalja koje nisu članice EU.

Imaju li i zašto sada poljoprivrednici u BiH, Srbiji ili Makedoniji konkurentniju proizvodnju od hrvatskih proizvođača? To pitanje postavljeno je domaćem voćaru – Stjepanu Zoriću, predsjedniku klastera Slavonska jabuka iz Osijeka, te povrtlaru Mariju Čajkuliću, vlasniku OPG-a iz Sedlarice, kod Pitomače, koji godišnje proizvodi do tisuću tona različitog povrća. Obojica imaju suvremenu i konkurentnu proizvodnju prema zapadnoeuropskim kriterijima. Zapošljavaju radnike, plaćaju poreze, ulažu… Njihov odgovor u najkraćem bi mogao biti: Voće i povrće iz Srbije, BiH, Makedonije ili s Kosova jeftinije je nego domaće zbog dva osnovna razloga – upotrebe jeftinijih pesticida, koji su u EU zabranjeni, i zbog znatno jeftinije radne snage.

Zorić ističe da je uvoz voća i povrća u Hrvatsku eskalirao u protekla dva mjeseca, od početka turističke sezone, te da slavonski i baranjski proizvođači zbog tog uvoza ne uspijevaju prodati svoje proizvode. S druge strane, kaže, dobar dio voća i povrća koje u Hrvatsku ulazi iz BiH, Srbije i Makedonije domaćim je proizvođačima nelojalna konkurencija, nije proizveden sukladno s pravilnicima o proizvodnji EU i potencijalno je opasan za zdravlje potrošača.

“Morali smo se uskladiti sa svim pozitivnim europskim propisima o proizvodnji. Sve je to nas koštalo. Nadalje, morali smo se odreći uporabe u proizvodnji dvadesetak pesticida koji su u EU zabranjeni, a u pravilu bili su to najjeftiniji pesticidi, koje smo nekada i mi koristili. Sve te pesticide, koji su tri puta jeftiniji nego oni koje mi upotrebljavamo, proizvođači u Srbiji, BiH i Makedoniji i dalje koriste, a EU ih je proglasila opasnima za zdravlje. Samo na tom primjeru vidi se kako naši susjedi mogu imati jeftinije proizvode od naših”, naglašava Zorić.

Stjepan Zorić ističe kako u hrvatskom turizmu danas domaći poljoprivredni proizvodi imaju udio od samo 20 posto, a 80 posto dolazi iz uvoza. On u svojim voćnjacima ima proizvodnju bresaka. Kaže kako svoje breskve nije mogao prodati po cijeni višoj od dvije kune. U Srbiji se, kaže, na veliko breskve prodaju po kunu i pol. “Sada sam u Malom Lošinju i, evo, gledam breskve koje se prodaju po 35 – 40 kuna za kilogram. Po svemu bi se moglo zaključiti kako našom državom upravljaju uvoznici. I zbog toga mi podržavamo ministra Tolušića i njegov pokušaj da se poveća kontrola uvozne robe”, zaključuje Zorić.

Cijeli članak možete pročitati ovdje

Izvor: narod.hr/glas-slavonije.hr