Porast cijene struje ovisi o jednoj naknadi, a ministar o svemu – šuti

Foto: Fah

U idućim vrućim ljetnim mjesecima, kada se bez klima-uređaja teško može preživjeti, mogla bi se povećati cijena struje. Sve ovisi o naknadi za obnovljive izvore energije. Sigurno je da se ona mora povećati jer država nema novca da plati proizvođačima obnovljivih izvora energije. Vrući je to krumpir za novog ministra energetike Tomislava Ćorića, o kojem je danas održan i sastanak u Vladi, javlja dnevnik.hr.

O problemu koji mora hitno riješiti, ministar Tomislav Ćorić danas – ni riječi. O istoj temi s njim su u Vladu došli razgovarati predstavnici HUP-a, proizvođači obnovljivih izvora energije, distributeri, industrijalci.

“Ovo je prvi razgovor, prvi sastanak. Naravno, vremena previše nema, ništa se nije radilo od Nove godine. Vlada će morati donositi brze odluke”, rekao je Davor Majetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. I čim prije reći koliko će se dizati naknada za obnovljive izvore energije. Ni nakon gotovo dva sata sastanka s trojcem Ćorić, Marić, Dalić, odgovora na to pitanje nema.

“Dogovorili smo se da ćemo napraviti izračune i oformiti što je moguće prije radnu skupinu koja bi dalje procesuirala informacije te bi se došlo do rješenja koje bi najmanje opteretilo i građane i gospodarstvo”, rekao je Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE-a.

Ako bi naknada rasla za 7,5 lipa po kilovat satu, koliko su planirali Mostovi energetičari podići naknadu prije nego što su potjerani iz Vlade, onda bi računi za građane porasli za oko 115 kuna na godišnjoj razini.

Naknade se već godinama ne usklađuju sa stvarnim potrebama pa se akumulirao dug. Bi li za popunjavanje rupe u blagajni bio dovoljan rast od 7,5 lipa po kilovatsatu?

“Naše kalkulacije pokazuju ako bude 7,5 lipa, mi još ne govorimo o nikakvim brojkama, da bi taj iznos bio dostatan sigurno do kraja godine”, tvrdi Ivan Šimić iz Koordinacije za obnovljive izvore energije HUP-a.

Svaki rast udarac je za građane, ali i gospodarstvo.

“Ideja razgovora je da to bude što manji udarac za gospodarstvo jer povećanje troškova poslovanja stvara opet manju konkurentnost, manje smo interesantni investitorima, tako da je naš cilj kao HUP-a da taj udarac bude što manji”, zaključio je Davor Majetić, predjednik HUP-a.

Jer nema sumnje da se naknada mora dizati, a samim time će se mijenjati i brojke na računima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr