1. listopada 1942. Omiš – četnički pokolj u Gatima

Na današnji dan 1. listopada 1942. pripadnici četničkih snaga počinili su strašan pokolj u hrvatskom selu Gatima pokraj Omiša, kao i zaseocima u okolici. Najmlađa ubijena osoba bila je beba od 9 mjeseci, a najstarija starica od 87 godina.

Pokolj su izvršili četnici vojvode Đujića.

Ovaj dan je najtužniji u povijesti Gata. Toga dana je od ruke četnika pod zaštitom talijanske okupatorske vojske selo Gata zapaljeno, a usmrćeno je 79 nedužnih osoba razne životne dobi i spola, te još 16 u okolnim mjestima.

U zaseoku Pocelje u rano jutro četnici su ubili 7 žena koje su nosile mlijeko u grad Omiš. Poklane su na izlazu iz Gata u predjelu koje se zove Bili stan. Neke su od njih okrutno izmučene, umrle u teškim mukama.

Talijanska vojska, koja je podržavala četnike, zadržavala se na glavnim putovima, a četnici su se razilazili po zaseocima te palili kuće. U zaseoku Podgrac četnici su nastavili s ubijanjem, strijeljavši nedužne. Nastavili su svoj krvavi pohod i okupili 30 osoba, muškaraca, žena i djece prvo održavši govor koji je završio prijetnjom paleži i pokoljem, nakon kojeg su to sproveli u djelo. Skupili su ljude na gumno, okružili ih sa svih strana stražom, zapalili im kuće, a nakon toga i njih.

Osim ovih nedužno stradalih neki su neočekivano preživjeli ranjeni, zaštićeni tijelom majke, oca, brata, sestre ili nekih drugih. Toga dana u Gatima bilo je primjera junaštva u kojima su hrabre majke izlagale svoje živote da bi boreći se protiv puške i bajunete zaštitile i spasile život svoga djeteta. Njihova se majčinska hrabrost ne smije se zaboraviti.

O svemu tome postoje i brojna svjedočanstva, tako i Andrije Pivčevića koji je tada imao 8 godina i preživio pokolj. Prvo je bio ranjen u nogu, a nakon toga dobio 9 uboda nožem i tako ostavljen. Četnici su vjerovali da će umrijeti, a Andrija je uspio preživjeti i danas svjedoči o užasu u omiškom zaleđu.

Godine 1972. je podignuto spomen-obilježje na taj događaj. Na granitnim pločama urezana su imena žrtava pokolja u Gatima.
Četnički pokret je danas rehabilitiran u Srbiji, a na čelu države nalazi se četnički vojvoda Tomislav Nikolić.

Izvor: narod.hr
Photo: wikipedia