I general Krešić povukao svoj potpisa s molbe za pomilovanjem Perkovića i Mustača. Otkrio i zašto

zbor
Na slici Marinko Krešić. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Nakon što je umirovljeni general Krešimir Ćosić odustao o potpisivanje molbe za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, to je službeno napravio i Marinko Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Uskrs je medijima poslao priopćenje i objasnio svoje razloge.

‘U ozračju Velikog tjedna simbolom pobjede nad grijehom i smrti, vođen plemenitom idejom svehrvatske pomirbe, a uzimajući u obzir određeni doprinos brigadira Josipa Perkovića i brigadira Zdravka Mustača u Domovinskom ratu, kao i o njihovoj poodmakloj životnoj dobi i zdravstvenom stanju, dao sam suglasnost na pismo svojih suboraca predsjedniku Republike Hrvatske sa zamolbom za postupanjem u skladu s zakonskim i ustavnim ovlastima.

>Miljavac: Tuđman je rekao ‘da nije bilo Perkovića ne bi bilo ni mene ni HDZ-a ni države’. Što je bilo prije, ja u to ne ulazim

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Željka Markić: ‘Strašno mi je gledati igrokaz koji igraju prirodni saveznici Milanović i Nobilo i, nažalost, neki hrvatski generali’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom na podjele koje je pismo u javnosti i u braniteljskoj populaciji izazvalo odlučio sam na njega uskratiti svoju suglasnost. Nikad nisam bio, niti želim biti, uzrokom takvih ili sličnih podjela i političkih sukobljavanja. Naprotiv, uvijek sam se zalagao, a to ću i dalje svim svojim bićem činiti, za svehrvatsko pomirenje i jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske, pri čemu mi je ideja vodilja misao prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!’, stoji u priopćenju generala Marinka Krešića.

Što traže generali?

Podsjetimo, generali iz Domovinskog rata, Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić, Davor Domazet Lošo i Krešimir Ćosić od predsjednika RH Zorana Milanovića traže pomilovanje nekadašnjih šefova zloglasne jugoslavenske UDB-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji služe zatvorsku kaznu zbog ubojstva Stjepana Đurekovića.

Nakon što je ta informacija podignula popriličnu buru u javnosti, svoj su potpis povukli Ćosić i sada Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za obranu RH nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posljedica pogrešne odluke sudaca Vrhovnog suda i neusklađenosti njemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uvjetni otpust.

Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom.

Zato vas, gospodine predsjedniče, molimo da vi sanirate nepravedne posljedice za naše suborce, u okviru Vaših zakonskih i ustavnih ovlasti’, navode generali u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.