29. svibnja 1848. – održani prvi izbori za moderni hrvatski parlament

Foto:https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Dragutin_Weing%C3%A4rtner,_Hrvatski_sabor_1848._god.jpg

Na današnji dan, 29. svibnja 1848. održani su prvi moderni parlamentarni izbori za Hrvatski Sabor.

Tijek društveno-političkih zbivanja u Hrvatskoj doveo je 1848. do uspostavljanja predstavničkog Sabora – modernog hrvatskog parlamenta koji je po prvi put u povijesti izabran putem javnih izbora.

Raniji staleški Sabor nije se mogao uklopiti u novo doba čija su načela slobode i jednakopravnosti rušila stare institucije feudalnog društva u nestajanju.

Prvi moderni Sabor započeo je zasjedanje 5. lipnja 1848. čime je završilo razdoblje dotadašnjeg feudalnog i staleškog Sabora.

Na svibanjskim izborima u Sabor su izabrani prvaci hrvatskog narodnog pokreta: Gaj, Kukuljević, Vukotinović, Mažuranić i drugi čije će političko, kulturno i prosvjetiteljsko djelovanje dati snažan doprinos oblikovanju moderne Hrvatske.

Tijekom lipnja i srpnja 1848. Sabor je donio je dalekosežnih odluka poput one o ukidanju kmetstva, zatražio ujedinjenje Dalmacije i Vojne krajine s Hrvatskom, predložio poštivanje građanskih sloboda, tražio ustavno ograničenje vlasti habsburškog monarha, potvrdio odluku bana Jelačića o prekidu odnosa s Ugarskom.

Na sljedeće zasjedanje Sabor je čekao trinaest godina radi revolucionarnih zbivanja u Europi.

Višestranački moderni parlament djelovao je na taj način do 1918. kada je ulaskom u velikosrpsku Jugoslaviju ukinut, a nakratko ga je tek obnovio Ante Pavelić 1942. U komunističkoj Jugoslaviji od 1945.-1990. djeluje kao isključiva ekspozitura Komunističke partije i gubi svaki demokratski smisao.

Slavni Hrvatski sabor tako je prvo ukinut u jednoj Jugoslaviji, a u drugoj sveden je na ‘organ vlasti’ velike Titove Partije – čuvarice sloboda naroda i narodnosti Jugoslavije. Tek je konačno ponovno postao hrvatski i višestranački 1990.

Tako, tek prvim višestranačkim izborima Hrvatski sabor dobiva ponovno svoj smisao parlamenta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr