Vijeće AEM-a o dodjeli sredstava portalu Narod.hr: ‘Prilikom odlučivanja djelujemo uključivo’

Foto: fah, narod.hr; fotomontaža: narod.hr

Nakon što je saborska zastupnica Ivana Kekin (Možemo) zaprijetila Vijeću za elektroničke medije jer je odlučilo, između ostalog, dodijeliti određena sredstva i portalu Narod.hr, tj. udruzi U ime obitelji, oglasilo se i samo Vijeće AEM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Kekin prijeti Vijeću AEM-a zbog Narod.hr, Markić joj odgovorila: Trebali bi valjda prvo nju nazvati…
> Napad Telegrama na Narod.hr zbog 3.450 eura za teme o transrodnosti; pogledajte koliko su drugi dobili

U odgovoru za HINU Vijeće je poručilo da prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava djeluje uključivo, vrednujući načela promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu.

U odgovoru Hini VEM navodi kako se, sukladno Pravilniku o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, sredstvima Fonda potiče proizvodnja i objavljivanje programa koji su od javnog interesa.

VEM: “Promičemo pluralizam mišljenja i stavova”

Navodi da se financiraju programi važni za ostvarivanje prava građana na javno informiranje, poticanje kulturne raznolikosti i njegovanje baštine, razvoj odgoja i obrazovanja, znanosti, umjetnosti, poticanje stvaralaštva na narječjima hrvatskoga jezika, poticanje posebnih kulturnih projekata i manifestacija, nacionalne manjine u Hrvatskoj, poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, dodjeljuje se i za poticanje svijesti o ravnopravnosti rodnih identiteta i spolnoj orijentaciji, poticanje kvalitetnih programa za djecu i mlade kojima je cilj promicanje njihove dobrobiti, podizanje svijesti javnosti o sposobnostima i doprinosu osoba s invaliditetom, kao i promicanje i poštovanje njihovih prava i dostojanstva uključujući borbu protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s invaliditetom, povijesno vjerodostojno prikazivanje Domovinskoga rata, razvoj i poticanje programa medijske pismenosti, zaštitu okoliša, promociju zdravlja i poticanje zdravstvene kulture.

Odnosno, navode iz VEM-a, Fond je osnovan s idejom i ciljem promicanja pluralizma mišljenja, stavova i raznovrsnosti elektroničkih medija i tema od općeg društvenog značenja koje oni pokrivaju.

“Vrednujemo načelo ravnopravnosti i uvažavanja različitosti mišljenja”

“Sukladno tome, prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava, Vijeće za elektroničke medije djeluje uključivo, vrednujući načelo promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu”, poručili su iz VEM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi projekti, tvrde, prolaze programsku evaluaciju odnosno moraju zadovoljiti kriterije propisane Zakonom o elektroničkim medijima i Pravilnikom o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, “o čemu Vijeće vodi računa prilikom donošenja odluke o dodjeli sredstava”.

“U protivnome, sredstva Fonda mogu biti uskraćena”, poručuju iz VEM-a.

Napominju i da iznos dodijeljenih sredstava neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija ove godine iznosi 451.257,55 eura (za 37 pružatelja), a da je prošle godine iznosio 225.763,61 euro (za 39 pružatelja), odnosno da se radi “o povećanju dodijeljenih sredstava od 100 posto”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Kekin zatražila?

Podsjetimo, saborska zastupnica Ivana Kekin najavila je na konferenciji za medije održanoj u Saboru kako će Agenciju za elektroničke medije (AEM) ‘pozvati na odgovornost’ jer je na natječaju dodijelio iznos od 3 450 eura portalu Narod.hr, tj. udruzi U ime obitelji kao izdavaču, za obrađivanje tema o transseksualnosti.

”Više od tri tisuća eura dodijeljeno je udruzi koja se želi baviti istraživanjem tzv. epidemije transseksualizma u Hrvatskoj,” kazala je Kekin. ”Riječ je o udruzi koja opetovano iznosi laži i koje su višestruko demantirane, da bi se bavila istraživačkim novinarstvom…Pozivamo Vijeće za elektroničke medije da pod hitno revidiraju svoju odluku i da je povuku jer je to izrazito sporno. Ako Vijeće ostane pri svojoj odluci, mi ćemo kroz svoje parlamentarne mehanizme pozvati cijelu Agenciju na odgovornost”, zatražila je Kekin.

Dr. Željka Markić na Twitteru je komentirala ovaj napad Ivane Kekin riječima:

”Vidim, Kekin bi da Vijeće za elektroničke medije prije nego nekom portalu dodijele sredstva prvo nju nazovu. I provjere slaže li se. Jer, ako na javnom natječaju, uz sve ‘njezine’ sredstva dobiju i oni koji su ‘svoji’- treba raspustiti Vijeće…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je sve dobio sredstva i o kojim je iznosima riječ? 

Kako što smo ranije pisali, 11 neprofitnih portala dobilo je po natječaju sredstva u kategoriji Poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka. Iznos od 3.450 eura koliko je dobio portal Narod.hr drugi je najniži. Ispod nas je tek Centar za cjeloviti razvoj koji izdaje portal Bitno.net koji je tražio 1.430 eura te toliko i dobio.

Navest ćemo ostale koji su dobili sredstva za “Poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka”.

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, tražila je 104.825 kuna, a dobila 78.637, tj. 10.437 eura, Generacija.hr – Udruga za promicanje medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika tražila je 13 tisuća eura te je toliko i dobila.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika za serijal tekstova o zaboravljenim kazališnim heroinama tražilo je 130.000 kuna, a dobilo oko 50.000 manje, tj. 10.809 eura. Udruga Kulturosfera za tekstove o hrvatskim spisateljicama tražila je 60.000 kuna te toliko i dobila.

Udruga Ime dobrote tražila je 105 tisuća kuna, a dobila nešto više od 70.000, tj. 9.505 eura, a Udruga za nezavisnu medijsku kulturu koja je izdavač portala H-Alter tražila je 171.300 kuna, a dobila 116.582 tisuće kuna, tj. 15.469 eura.

Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije Lupiga, izdavač ljevičarskog portala Lupiga, tražila je u ovoj kategoriji 95.000 kuna te dobila istovjetan iznos; u eurima 12.6089 eura.

Udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona koja izdaje portal Vox Feminae za projekt “Rodna prizma za ravnopravnije društvo” tražila je 130 tisuća kuna, a dobila 77.233, tj. 10.250 eura.

Više možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.