Afera Agram: Mesar posvjedočio da je na svinjokolju kod Bandićeve sestre išao na poziv gradskog vozača

Oroslavje, 16.9.2019. - Zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić (na fotografiji) ne doživljava ozbiljno prijetnje HSLS-a i Darinka Kosora da će izaći iz vladajuće koalicije na nacionalnoj razini ako će HDZ raditi Bandiću ustupke oko izmjena zagrebačkoga GUP-a. Bandić je na konferenciji za novinare u povodu prelaska dva vijećnika u Gradskom vijeću Oroslavja u redove njegove stranke na novinarsko pitanje o prijetnjama HSLS-a uzvratio kako će iz vladajuće koalicije "zadnji izaći Pupovac i Kosor". foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

“Ne želim svjedočiti protiv Milana Bandića”, kratko je u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda kazao Mile Macan. Macan, koji je inače Bandićev šogor i kao takav imao pravo uzeti blagodat ne svjedočenja, trebao je iskazivati u nastavku suđenja Bandiću i ostalim optuženima u aferi Agram.

Nakon njega na klupu za svjedoke je sjeo Josip Forijan, ravnatelj Kulturnog centra Travno, koji je odmah na početku kazao da nema nikakvih saznanja o djelima za koja se Bandić i ostali terete. No on je bio šef Dijani Muhović, koja se prema optužnici, koristila službenim vozilom grada Zagreba u privatne svrhe.

Točnije, službenim vozilom grada Zagreba išla je na put u Njemačku i Tuzlu, nakon čega je, prema optužnici zatražila i dobila, isplatu inozemnih dnevnica u iznosu od oko 420 eura. Prema optužnici, odobrenja korištenje službenog vozila dao je Bandić, a putovanje u Tuzlu pokazalo se jako zanimljivim. Naime, na prošlom ročištu svjedok Josip Delač kazao je da je D. Muhović išla u Tuzlu radi sprovoda svoje majke, da bi se nakon pitanja i potpitanja Svena Miškovića, zamjenika ravnateljice USKOK-a ispostavilo da je majka Dijane Muhović živa. Mišković je i propitkivao Forijana kada djelatnici mogu koristiti slobodne dane i u koje svrhe, što je izazvalo reakciju braniteljske klupe, koja je upadicama prekidala njegova pitanja, prenosi Večernji list.

“Rekla sam vam više puta da to više ne radite, jer ja primam plaću da vodim raspravu. Neke se stvari moraju raščistiti jer ovdje imamo jedan suspektan smrtni slučaj – poručila je sutkinja Rahela Valentić braniteljskoj klupi.

Forijan je među ostalim kazao da je D. Muhović tražila slobodne dane zbog smrtnog slučaja u obitelji, no nije znao reći o kojem se članu obitelji radi. Kada ga je pak sutkinja pitala ima li zaposlenik pravo na službeno vozilo i vozača u slučaju smrti člana obitelji koji je živio van Zagreba, te ima li u tom pravu zaposlenik pravo na dnevnice, svjedok je odgovorio: – Nema pravo na dnevnice, a mi ni nemamo službeno vozilo i vozača. Svjedočio je i Veljko Horvat, inače mesar, koji je išao na svinjokolju u kuću Bandićeve sestre u Hercegovinu. Iako se u prvi tren nije mogao sjetiti kako se zove čovjek koji ga je zvao i tko je s njim sve išao, na koncu se ipak prisjetio da ga je na svinjokolju pozvao Bandićev vozač Zdravko Krajina. Prema optužnici, na taj su put išli također u službenom vozilu grada Zagreba. Krajina je, inače iskazivao da je on vozio Horvata, Josipa Katića i Ratimira Jurekovića. Za ovog posljednjeg rekao je da ga je odvezao na sastanak u Mostar, dok je drugu dvojicu ostavio u Grudama. No Horvat njegove navode baš nije ni potvrdio ni demantirao.

“Sva smo četvorica došla u tu kuću u Grudama, a Krajina je onda stalno negdje išao i vraćao se. Jureković je išao s njim, a on mi je pomagao i oko izrade kobasica. Nisam čuo da su išli u Mostar”, kazao je svjedok.

Krajina je kazao i da je Bandić navečer došao u Grude te da je bio bijesan jer su išli Tuaregom. Horvat ni o tome ništa nije znao niti čuo, a samo je kazao da je Bandić bio iznenađen što je i njega ondje vidio. Inače, danas je bilo predviđeno i svjedočenje Sandre Perković, koja je trenutačno na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi. USKOK je još ranije predložio da se njezin iskaz pročita, a do sljedeće rasprave obrana će odlučiti hoće li biti suglasna s tim.

Prema optužnici, Bandić je poslao službeno vozilo po atletičarku u Medulin, kako bi mogla u prosincu 2013. doći na glasanje u zagrebačku Gradsku skupštinu u kojoj je bila vijećnica na Bandićevoj listi. Vozaču koji ju je dovezao isplaćena je dnevnica, a putovanje je zavedeno kao službeno.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list