Afera Hotmail: HDZ-ov Branko Bačić ne vidi nikakvu Plenkovićevu odgovornost

Foto: Fah

“Najprije, dio novoobjavljenih mailova je već objavljen, oni nisu novi. Ono što se iz njih može iščitati jest da je predsjednik Vlade od prvog dana govorio istinu, tvrdio je da je u vrijeme eskalacije krize HDZ zajedno s Mostom predložio radnu skupinu na čelu s Martinom Dalić koja treba iznaći rješenje za izlazak iz tze krize, da je ta radna skupina radila i rezultat rada bio je prijedlog da se napravi zakon koji će omogućiti da ne bude na teret obveznika i proračuna”, kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić za N1 odgovarajući na pitanja vezana uz aferu Hotmail i najnoviju e-prepisku iz koje se vidi da je i Plenković bio upućen.

> Progovorio član tajne grupe Borg: Tonći Korunić otkrio kako je počela cijela operacija

Nakon što je Zakon ‘uglavljen’, radna skupima prezentirala je premijeru moguća rješenja o tekstu zakona, kao i da će savjetnici koji će biti uključeni u realizaciju zakona teretiti firmu, Agrokor, a ne proračun. Vidi se, nisu navedena imena savjetnika, niti tko će biti oni, već da će trošak biti na teret kompanije”, kazao je Bačić.

> Objavljene nove e-poruke: Plenković se sastajao s ‘borgovcima’

“Premijeru je bilo važno da mu ta radna skupina ponudi rješenje problema. Onog trenutka kad su definirali pristup rješavanju krize, a to je donošenje Zakona, a koji je u skladu s Ustavom, tad je pozvao te ljude, preko potpredsjednice Vlade, da ga s tim upoznaju. Ne vidim ništa sporno u tome što se sastao s njima”, dodao je Bačić.

> Odvjetnik Olujić: ‘Postoji osnovana sumnja da je Martina Dalić počinila teško kazneno djelo’

“Mislim da smo bili upoznati, 11. travnja, nakon što je Trgovački sud imenovao izvanrednog povjerenika da je on, a to je bio gospodin Ramljak, prve dane angažirao ljude za koje je znao da mu u tom trenutku mogu pomoć. Nakon toga je proveden postupak biranja glavnog savjetnika, tvrtke AlixPartners koja je onda sama, bez potrebe kontaktiranja, sugeriranja odredila podizvođače. Kako i na koji način je AlixPartners odabrao podizvođače pa među njima i dio savjetnika koji su pisali zakon o izvanrednoj upravi, treba postaviti pitanje AlixPartnersu”, kaže Bačić za N1.

Zašto su imena bila skrivana od javnosti?

“Kad je radna skupina predložena od strane HDZ-a i Mosta počela raditi, nitko nije znao hoće li će se pisati zakon. Tražilo se rješenje.”

> (VIDEO) Troskot: ‘Afera Hotmail još je jedan argument za promjenu izbornog sustava’

Zašto kasnije, kad se znalo, nitko nije javnosti rekao tko je autor Zakona?

“Mislim da je potpredsjednica nekoliko puta rekla da je kontaktirala pravne i ekonomske stručnjake koji su joj pomagali u pisanju Zakona.”

Upitan bismo li doznali za autore da e-prepiska nije javno objavljena kaže da ni on sam nije dugo znao tko je sudjelovao u pisanju zakona.

“Ni sam nisam dugo znao tko je pomagao potpredsjednici u pisanju zakona. Bilo bi bolje da je to ranije objavljeno.”

> Neslužbeno iz SOA-e: E-pošta Martine Dalić nije hakirana, netko od sudionika prepiske je ‘krtica’

Treba li premijer doći u Sabor i sve objasniti zastupnicima?

“Da bi došao treba utvrditi poslovničke mogućnosti, ako ga netko želi propitkivati bilo o čemu, pa tako i o Agrokoru. Mora postojati poslovnička mogućnost. Oporba ima nekoliko mogućnosti kako bi premijer u zakonom predviđenom roku došao u parlament i sudjelovao u saborskoj raspravi.”, zaključuje Bačić.

Izvor: narod.hr/n1