Akcijom Pnuskoka i Uskoka obuhvaćena 23 pripadnika zločinačkog udruženja: Oduzeti luksuzni automobili i plovila

Zagreb, 05.07.2019 - Odvjetnik jednoga o osumnjièenih Maro Konjug stigao je u sjedište USKOK-a u Zagrebu gdje su na ispitivanje privedeni osumnjièeni u akciji "Tebra" koji su jutros uhiæeni u Hrvatskoj. foto HINA/ Damir SENÈAR/ds

Policajci Pnuskoka su u subotu u koordinaciji s Uskokom, dovršili opsežnu višemjesečnu zahtjevnu kriminalističku istragu, kojim su obuhvaćene 23 osobe, osumnjičene da su se u razdoblju od dvije godine udružili u zločinačko udruženje, s međusobno podijeljenim ulogama, radi počinjenja različitih kaznenih djela, objavio je MUP RH.

Sumnja se da su zadnje tri godine u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 15,7 tona marihuane te ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 11 milijuna eura koje su međusobno podijelili, sukladno svojim ulogama i dogovoru.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) RH je priopćio kako se sumnja da su prvoosumnjičeni 37-godišnjak i drugoosumnjičeni 35-godišnjak od početka rujna 2016. do lipnja 2019., na području Hrvatske u BiH, u zajedničko djelovanje povezali najmanje sedam osoba.

Riječ je četvrtoosumnjičenom 38-godišnjaku, petoosumnjičenom 45-godišnjaku, šestoosumnjičenoj 43-godišnjoj policajki, sedmoosumnjičenom 40-godišnjaku, osmoosumjničenom 59-godišnjaku, dvadesetoosumnjičenom 39-godišnjaku, četrnaestoosumnjičenom 26-godišnjaku.

MUP dodaje kako su se osumnjičenici međusobno povezali kako bi kupovinom i preprodajom veće količine raznih droga stekli znatnu imovinsku korist.

Marihuanu kupljenu od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori organizirano su dopremali u BiH, odnosno na šire područje Ljubuškog, gdje je petoosumnjičeni uz pomoć policajke, prenosio drogu preko granične crte između Hrvatske i BiH.

Drogu su potom ili odvozili do osamnaestoosumnjičenog 43-godišnjeg kupca s područja Dugopolja ili su drogu osmoosumnjičeni, dvadesetoosumnjičeni i sedmoosumnjičeni u osobnim i teretnim vozilima prevozili na šire područje Zagreba gdje se preprodavala drugim osumnjičenicima.

Drogu su od preprodavača kupovali petnaestoosumnjičeni 33-godišnjak, šesnaestoosumnjičeni 42-godišnjak, sedamnaestoosumnjičeni 31-godišnjak, devetnaestoosumnjičeni 40-godišnjak, osamnaestoosumnjičeni te četrnaestoosumnjičeni koji su drogue isporučivali krajnjim kupcima.

Krajnje kupce su prethodno pronalazili prvoosumnjičeni i drugoosumjničeni, precizirao je MUP.

Nadalje se sumnja da su ranije prvoosumnjičeni, drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni 57-godišnjak od prosinca 2017. do kraja lipnja 2019., na području Zagreba u zajedničko djelovanje povezali najmanje šest osoba. Riječ je o četvrtoosumnjičenom, devetoosumnjičenom 37-godišnjaku, dvanaestoosumnjičenom 43-godišnjaku, trinaestoosumnjičenom 47-godišnjaku i četrnaestoosumnjičenom, a koji su radi zastrašivanja i stvaranja osjećaja nesigurnosti kod oštećenih osoba, njih fizički napadali te tjelesno ozljeđivali, odnosno zapaljivali njihove osobne automobile.

Uz to, šestorka je primjenom nasilja pokušavala naplaćivati dugove te prikrivala prethodno otuđene stvari, dodaje MUP.

Riječ je o zapaljenju automobila VW Golf, 6. prosinca 2017. na Vrbanima, a za čije izvršenje je prvoosumnjičeni na navedenu adresu dovezao zasad nepoznatu osobu koja je 21. siječnja 2018. zapalila i BMW u Vrapču.

Prvoosumnjičeni je naložio četrnaestoosumnjičenom te još jednoj osobi da 7. studenog 2018. na Prislavlju zapale Mercedes GLE 350D. Prvoosumnjičeni je dvojici za taj palež na raspolaganje dao i svoj motocikl.

Uz to, prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni su duže vrijeme pratili vlasnika VW Passata te su 2. travnja 2018., u pratnji četvrtoosumnjičenog i devetoosumnjičenog, stigli do oštećenog u Savsku Opatovinu gdje je devetoosumnjičeni zapalio vozilo.

Prvoosumnjičeni i trećeosumnjičeni su pripremali fizički napad na osobu na području Zagreba, a za što su angažirali jedanaestoosumnjičenog i dvanaestoosumnjičenog, ali su odustali od realizacije.

Prvoosumnjičeni i trećeosumnjičeni su, također, tijekom studenog 2018. prikrivali oduzeti Audi A6. Njih dvojica su na automobil stavili ranije ukradene registracijske oznake te koristili vozilo i davali ga na korištenje drugima.

Oduzeti luksuzni automobili i plovila

Pored toga, prvoosumnjičeni i trećeosumnjičeni su 29. lipnja, uz prijetnju, udarce i vrijeđanje, pokušali protupravno naplatiti dug od oštećenika.

Policija navodi kako se 20 osoba sumnjiči da su kao članovi zločinačkog udruženja, počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, poticanja na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede u sastavu zločinačkog udruženja, prikrivanja počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, kao i pokušaj protupravne naplate u sastavu zločinačkog udruženja.

MUP dodaje kako se od 20 osumnjičenika njih petorica od ranije nalaze u istražnom zatvoru ili na izdržavanju kazne zatvora. Riječ je o četvrtoosumnjičenom, osmoosumnjičenom, desetoosumnjičenom, petnaestoosumnjičenom i sedamnaestosumnjičenom. Ostalih 15 osoba je u zakonskom roku predano pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu koja je podnijeta Uskoku.

Osim navedenih 20 osoba, kriminalističkim istraživanjem su bile obuhvaćene još tri osobe, od kojih je za dvije osobe utvrđena sumnja da su počinili pojedinačna kaznena djela te da nisu djelovali u sastavu zločinačkog udruženja, a jednom hrvatskom državljaninu nije utvrđena osnovana sumnja.

Policija je protiv osumnjičenog 34-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Povreda tajnosti postupka, redovnim putem, podnijela kaznenu prijavu zagrebačkom ODO-u, dok je osumnjičeni 41-godišnjak kazneno prijavljen ODO-u u Karlovcu zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Temeljem policijskog zahtjeva na području Ljubuškog, 5. srpnja 2019. pretraženi su domovi na dvije lokacije s obzirom da petoosumnjičeni 45-godišnjak i sedmoosumnjičeni 40-godišnjak žive na području BiH. Tom prilikom su pronađene četiri puške, od čega tri automatske.

Prilikom pretraga na području Hrvatske pronađeno je i oduzeto 6,3 kilograma marihuana, 25 grama speeda, stabljika marihuana te sedam digitalnih vaga. Oduzete je i dva boksera, gumena palica i jedna baseball palica. Policija je otkrila i oduzela automatsku pušku, dvije puške, dva pištolja, dvije ručne bombe, 112 komada streljiva, 25.500 eura, 19.300 kuna mobitele, SIM kratice, prijenosna računala, USB stickove te raznu dokumentaciju.

Od osumnjičenika su privremeno oduzeti Mercedes S 63 AMG, Porsche Cayenne, BMW 740d te dva plovila.

Tijekom kriminalističkog istraživanja angažirano je 150 policijskih službenika, koji su proveli 34 dokazne radnje pretrage stanova i drugih prostorija te 25 pretraga vozila i plovila. Uhićenja osumnjičenih osoba tijekom jučerašnjeg dana realizirali su policijski službenici Ekipa za posebne zadaće interventnih jedinica policije Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave primorsko-goranske, naveli su iz MUP-a RH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina