Aladrović: ‘Ne bojimo se prosvjeda poduzetnika i poslodavaca’

Josip Aladrović
Foto: snimka zaslona

Poduzetnici su bijesni na Vladine ekonomske mjere. Vrhunac je to napetih odnosa, koji traju tjednima. Kako dalje otkriva ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović za Dnevnik Nove TV.

Ministar Aladrović, upitan o današnjem sastanku s ugostiteljima, kaže kako nije očekivao rasplet kakav se dogodio.

“Nismo očekivali, ali odmah moram reći – ne bojimo se prosvjeda. Razgovarali smo s danas s više udruga poduzetnika, poslodavaca o mjerama Vlade i o tome što Vlada može učiniti za sve one kojima je rad obustavljen, prije svega, ali razmišljamo i srednjoročno i dugoročno i u postpandemijskoj fazi”, poručuje ministar.

>Poduzetnici i ugostitelji nakon sastanka s Vladom: Nije pronađeno rješenje

Na pitanje zašto smanjenje PDV-a nije bila jedna od opcija, ministar tvrdi kako prvo mora predstaviti mjere koje su donesene.

“Išli smo s tri različita seta mjera, to je jedna mjera za očuvanje radnih mjesta koja ima fokus na radnicima i na očuvanju zaposlenosti, što od prvog dana krize čuvamo i što smo uspjeli očuvati, sad to možemo vidjeti. Drugi dio se odnosi na rješavanje kratkoročne i srednjoročne likvidnosti, tzv. COVID kredite, u iznosu od milijardu i 300 milijuna kuna i treći dio koji se odnosi na pokriće fiksnih troškova, odnosno jednog dijela fiksnih troškova za sve one kojima je rad onemogućen”, rekao je.

Govoreći o PDV-u, ministar kaže kako se sad razgovara o kratkoročnim mjerama i kako prevladati ovu krizu.

“PDV kao tema, odnosno porez na dodanu vrijednost u ugostiteljstvu je tema dugo kao nešto o čemu se razgovara. Sada nije trenutak za rješavanje strukturnih problema, nego za donošenje kratkoročnih mjera, a nakon toga smo ostavili mogućnost da razgovaramo ili, kako su poduzetnici rekli, ostavili smo otvorena vrata da razgovaramo o svim onim strukturnim promjenama koje su potrebne da bi ekonomija bila otpornija. Ne bih rekao da su ovo vatrogasne mjere, nego su mjere kojima mi nastojimo u ovom trenutku očuvati zaposlenost i očuvati poslovnu aktivnost”, kaže Aladrović.

Nažalost, ističe, nalazimo se u takvoj fazi da ono u čemu je fokus u ovom trenutku je očuvanje radnih mjesta i nastavak poslovne aktivnosti.

Mjera za očuvanje radnih mjesta definirana je, kaže, s obzirom na to koje djelatnosti u ovom trenutku su najizloženije. Što se tiče mjere za nadoknadu fiksnih troškova koja je danas usvojena, kaže, detaljno će se propisati od ministra financija i tada će se vidjeti tko sve može aplicirati za tu pomoć. Isti tretman, sigurno neće biti za poslodavce koji uredno plaćaju obveze i za one koji to ne čine.

“Oni koji su u blokadi, vrlo vjerojatno neće ostvarivati pravo na takvu pomoć jer jednostavno ne možemo izjednačavati one koji su blokirani i one koji nisu blokirani, ako govorimo o urednim i neurednim poslodavcima”, kaže ministar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr