Albanski predsjednik odlikovao hrvatske branitelje Albance

Zagreb, 09.05.2016 - Albanski predsjednik Bujar Nishani koji boravi u trodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, službeni dio posjeta zapoèeto je susretom s pripadnicima albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i dodjelom albanskog odlikovanja "Ponos nacije" Udruzi Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /ds

Predsjednik Republike Albanije Bujar Nishani jučer se sastao s članovima Udruge Albanaca branitelja Domovinskog rata, kojoj je dodijelio odlikovanje za doprinos obrani Hrvatske.

Nishani je kazao da Hrvatski i albanski narod vežu duge povijesne veze, u kojima je posebno istaknuo suradnju za vrijeme Dubrovačke Republike te Albance koji su prije 290 godina naselili područje oko Zadra i zovu sebe Arbanasi.

Također, dodao je, Albanci su dali značajan doprinos razvoju hrvatskog društva, a Hrvati razvoju albanskog društva, pri čemu je naglasio doprinose povjesničara Milana Šufflaya (1879-1931) u istraživanju albanske povijesti.

Međutim, najposniji smo na Albance koji su se, uz tradicionalnu privrženost obitelji, s drugim sugrađanima priključili obrani domovine i prolili svoju krv, bez obzira na rasne, vjerske i druge posebnosti, kazao je predsjednik Nishani i dodao da su nakon obrane Hrvatske brojni Albanci otišli braniti Kosovo. Posebno je istaknuo hrvatskog branitelja Bekima Berishu (1966-1998).

Berisha se borio i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, gdje je postao general Oslobodilačke vojske Kosova i poginuo u borbi kod Junika.

Predsjednik Unije Albanaca i Udruge Albanaca Domovinskog rata Esad Čollaku zahvalio je na odlikovanju i kazao da ih sudjelovanje u obrani domovine čini posebno ponosnim.

Prema podacima Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskoga rata, Hrvatsku je 1991. godine branilo 2579 dragovoljca Albanaca, njih 86 je poginulo, 37 se smatra nestalima, a više od 500 ih je bilo ranjeno. Oko 300 Albanaca ratnih invalida ostvaruju prava u Hrvatskoj.

Ministar branitelja Tomo Medved priznao je da ima branitelja Albanca koji nemaju riješen status i najavio da će te probleme Vlada cjelovito rješavati izmjenom zakona.

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah