Albert Jurišić: Trebamo se boriti da budemo što uređenije i pravednije društvo

Foto: narod.hr

“Sve to skupa je smiješno ako je stvarno razlog za eliminaciju ljude da nisu dostavili papir o državljanstvu, da od 70 kandidata je ostalo samo 25. Meni se nitko nije javio. Trebalo bi reći ako su nekoga eliminirali prave razloge”, rekao je kandidat U ime obitelji za Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija za narod.hr.

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman (HDZ) odbacio je u četvrtak tvrdnju predsjednika tog tijela Ranka Ostojića (SDP) da je HDZ opstruitrao izbor Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, a Ostojićevo sazivanje sjednice Odbora na tu temu nazvao je – “čistim SDP-ovim glumatanjem u predizborno vrijeme”.

“To je bilo čisto glumatanje u predizborno vrijeme, jer Vijeće ne imenuje Odbor, nego Sabor, a SDP je već rekao kako ne želi sazivanje sjednice Sabora ni po ovoj ni po bilo kojoj drugoj točki”, rekao je Hini Tuđman.

Procijenio je komplicirana i nedorečena zakonska procedura razlog zbog kojega Sabor ni godinu dana od isteka mandata starog saziva Vijeća nije imenovao novo Vijeće.

“Imali smo izbore, nakon kojih je raspisan javni poziv za imenovanje novih članova Vijeća. S druge strane, imamo paradoks o kojem nitko ne želi govoriti, jer zakoni nisu dorađeni. Na poziv se javilo više od 70 ljudi, no radna grupa Odbora svela je to na svega 25 kandidata jer su drugima formalno manjkali neki uvjeti. Primjerice, tražila se potvrda o državljanstvu, a kandidatima kao dokaz državljanstva nisu prihvaćene potvrde o nekažnjavanju, na kojima jasno stoji da su hrvatski državljani”, objasnio je Tuđman.

Jurišić: I tu ima političkih igara

“Jasno je kao i s Ustavnim sudom da tu ima političkih igara, ali treba stvoriti pritisak da budu transparentni koliko zakon dozvoljava”, dodao je.

“Trebamo se boriti da budemo što uređenije i pravednije društvo”, istaknuo je.

“Građani plaćaju poreze, iz poreza se plaćaju plaće tim ljudima, oni trebaju raditi svoj posao bez obzira na situaciju, dok god je ovaj saziv sabora, do 15. srpnja trebaju raditi i završavati posao i to neovisno, a ne politički obojeno”, zaključio je.

Albert Jurišić bio je kandidat Projekta Domovine na parlamentarnim izborima u 7. izbornoj jedinici.

Bivši član Vijeća Zoran Grgić najavio ustavnu tužbu

Tuđman je upozorio kako se velik dio kandidata čije su kandidature odbačene, žalio na postupak, ali da u pravnoj proceduri nigdje nije propisana mogućnost žalbe.

Među kandidatima koji se žale na postupak je i bivši član Vijeća Zoran Grgić, koji najavljuje ustavnu tužbu protiv odluke Odbora.

“Današnja izjava Ranka Ostojića sadrži puno neistina. Istina je da se Vijeće bira na četiri godine, ali uvijek do sada staro je Vijeće tehnički radilo do izbora novoga. Nikada se nije dogodilo da je Hrvatska ostala bez građanskog nadzora obavještajnog sustava”, naglasio e Grgić.

Ostojića proziva i zbog odluke da se članovima Vijeća oduzmu iskaznice i da im se zabrani ulazak u zgradu Hrvatskog sabora.

“Ostojić je odgovoran jer se odugovlačilo s raspisivanjem javnog poziva i zato što su za kandidate izmišljeni kriteriji koji nisu u skladu sa zakonom”, tvrdi Grgić.

Kaže kako su neki kandidati odbijeni zato što udruge koje su ih kandidirale nisu prošle proces preregistracije u Ministarstvu uprave, za što, ističe, nisu odgovorne same udruge, nego Ministarstvo.

“Na kraju su valjanima proglašene kandidature samo onih koje su predložile SDP-u bliske udruge”, rekao je Grgić.

Sazivanje sjednice Odbora i Ostojićevu izjavu drži “čistom spinom”, a smatra i kako je Ostojić u mnogim situacijama kao predsjednik odbora bio u sukobu interesa.

Članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost neslužbeno potvrđuju da je Odbor prije nešto više od mjesec dana odlučio oduzeti iskaznice članovima Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, no tvrde kako je to učinjeno jer Vijeće nije moglo normalno funkcionirati zbog sukoba među pojedinim svojim članovima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr