Alžirac zatražio azil u Hrvatskoj preko nevladine udruge, pa počinio sedam krađa

Foto: fah

U ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine na području  Policijske uprave zagrebačke, policijski službenici Policijske postaje Novi Zagreb dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim državljaninom Alžira, zbog osnova sumnje da je počinio  tri kaznena djela krađe i četiri kaznena djela teške krađe.

Salvini se izborio da “taksi za migrante” obustavi operacije: Aquarius više ne plovi Mediteranom

Sumnja se da  je 31-godišnji državljanin Alžira tijekom listopada i studenoga ove godine počinio tri krađe iz dva kombi vozila Mercedes Sprinter i jednog osobnog vozila Renault Megan.  Osumnjičeni je bez obzira na doba dana, dolazio do vozila koja su bila parkirana, da bi potom iz unutrašnjosti vozila ukrao radni alat, bušilice, pile i mobitel.  Isto tako,  tijekom listopada i studenog počinio je i četiri teške krađe na sličan način, no u tim slučajevima je razbijao stakla na automobilima kako bi iz njih ukrao prijenosna računala, mobitele, torbice, dokumente, naočale, auto radio, novac i ostalo.

Od 7.500 ilegalnih migranata njih 979 zatražilo zaštitu od Hrvatske

Materijalna šteta je oko 20.000 kuna, a osumnjičeni je u pritvoru.

Preko NGO-a zatražio azil

Osumnjičeni je u listopadu ove godine putem posredovanja nevladine organizacije podnio zahtjev za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, kažu iz MUP-a.

Sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti proveden je postupak te mu je u studenom odbijen zahtjev za međunarodnom zaštitom u ubrzanom postupku kao očito neosnovani.

U zadnja dva dana slovenska policija otkrila je 11 ilegalnih migranata – svi vraćeni Hrvatskoj

Provođenjem postupka utvrdilo se da je, kao tražitelj međunarodne zaštite, iznio samo one podatke koji nisu relevantni za procjenu osnovanosti zahtjeva, a zato jer je bilo moguće primijeniti institut sigurne zemlje podrijetla (Alžir se nalazi na listi sigurnih zemalja podrijetla).

S obzirom da nije pokrenuo upravni spor protiv navedenog rješenja, rješenje je postalo izvršno i pravomoćno 28. studenog 2018. godine. Početkom prosinca 2018. godine, osumnjičeni je podnio naknadni zahtjev za međunarodnom zaštitom. Ukoliko mu i taj zahtjev bude odbijen, što vjerojatno hoće jer nije priložio niti jednu činjenicu koja bi išla u prilog izmjene odluke, on će u tom slučaju protiv rješenja moći pokrenuti upravni spor. No, tužba upravnom sudu ne odgađa izvršenje rješenja te će Ministarstvo unutarnjih poslova RH, po pravomoćnosti rješenja, a sukladno Zakonu o strancima, protiv njega pokrenuti postupak deportacije u Alžir.

Human Rights Watch optužuje: ‘Hrvatska ilegalno i nasilno vraća migrante u BiH’

Temeljem službenih evidencija Ministarstva unutarnjih poslova, u Republici Hrvatskoj evidentna je zloporaba instituta međunarodne zaštite zbog čega će MUP biti restriktivan u  njegovoj primjeni, kažu u MUP-u. Činjenica je da se taj institut kasnije pretvara u izvor sekundarnih migracija, a to je i jedan od osnovnih razloga što se o reformi zajedničkog europskog sustava azila vodi rasprava u institucijama Europske unije, navodi se u priopćenju Ministarstva.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr