Human Rights Watch optužuje: ‘Hrvatska ilegalno i nasilno vraća migrante u BiH’

Maljevac, 24.10.2018 - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je izvijestilo da su dvojica policajaca lakše ozlijeðena kada je skupina migranata koja nije uspjela prijeæi granicu kod Maljevca na policiju gaðala kamenjem i drugim predmetima. Na slici pripadnici policije kordonom sprijeèavaju migrante da preðu hrvatsku granicu kod graniènog prijelaza Maljevac.

Hrvatska policija vraća migrante nazad u Bosnu i Hercegovinu, u nekim slučajevima i nasilno, ne dajući im priliku zatražiti azil, objavila je u utorak organizacija Human Rights Watch (HRW). Optužuju da je takav tretman protivan zakonima EU i konvencijama i zahtijevaju pritisak od EU.

Pritom su naveli u svom izvještaju iskaze 13 muškaraca, 6 žena i jednog 15-godišnjeg dječaka o tretmanu hrvatske policije.

Zahtijevaju pritisak na Hrvatsku

HRW je organizacija sa sjedištem u New Yorku, osnovana 1978. Navodno su obavili razgovare s 20 ljudi, uključujući 11 glava obitelji i jednim dječakom bez pratnje, a oni su otkrili da ih je hrvatska policija deportirala u Bosnu i Hercegovinu bez procesuiranja njihovih slučajeva, nakon što ih je uhitila duboko u hrvatskom teritoriju.

Bruxelles treba stvoriti pritisak na Zagreb da poštuje europske zakone, istraži navode zlostavljanja i pruži pravedan i efikasan pristup azilu“, zaključila je istražiteljica.

Vraćanje tražitelja azila preko granice bez razmatranja njihovih slučajeva protivno je zakonu o azilu Europske unije, Povelje EU o temeljnim pravima i UN-ovoj Konvenciji o statusu izbjeglica iz 1951. godine, naglašava HRW.

HRW poziva hrvatske vlasti da provedu temeljitu i transparentnu istragu tvrdnji o zlostavljanju i da oni koji su mu pribjegavali za to odgovaraju. Vlasti bi trebale uspostaviti potpunu suradnju s pravobraniteljicom, što zahtijeva državno zakonodavstvo i najbolje prakse neovisnih institucija za ljudska prava.

Istraga u korist ilegalnim migrantima

Tvrde da je “hrvatska policija žestoko batinala tražitelje azila i vraćala ih prema granici”. Svih 20 ispitanika tvrdi da su ih pritvorili ljudi koji su se identificirali kao hrvatski policajci ili su nosili takve odore. Sedamnaestero je dalo dosljedne opise policijskih kombija kojima su prevedeni do granice. Jedna majka i kći su se vozili u policijskom automobilu. Dvoje je reklo da je policija pucala u zrak, a petero da su policajci bili maskirani.

Vlada, ministar Božinović i policija odbacuju mogućnost nasilja

Premijer Andrej Plenković je u rujnu, odgovarajući na poziv povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava da istraži te optužbe, odbacio da je došlo do zloupotreba, te je doveo u pitanje izvore tih informacija, piše HRW.

Policija u Donjem Lapcu, na granici s BiH, odbila je hrvatskoj pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović omogućiti pristup policijskim zapisnicima o tretmanu prema migrantima i poručila joj da je djelovala u skladu sa zakonom, dodaje organizacija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pismeno je 4. prosinca odgovorio na detaljne opise do kojih je došao HRW. Božinović je kazao da su ti dokazi nedovoljni da bi doveli do optužnica, da se ne mogu potvrditi i da migranti optužuju hrvatsku policiju u nadi da će im to pomoći da uđu u Hrvatsku. Naglasio je da njegovo ministarstvo ne podržava bilo kakvu vrstu nasilja ili netolerancije policajaca.

Hrvatska s BiH ima bilateralni sporazum o vraćanju migranata koji joj dopušta da šalje nazad državljane trećih zemalja bez prava boravka u državi. Prema podacima ministarstva sigurnosti BiH, Hrvatska je u sklopu tog sporazuma između siječnja i 27. studenoga vratila 493 ljudi, od kojih su 265 bili turski državljani. Nijedna od osoba koje je HRW ispitao nisu prošli službenu proceduru prije no što su vraćeni preko granice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina