Salvini se izborio da “taksi za migrante” obustavi operacije: Aquarius više ne plovi Mediteranom

Foto: Fabio Visconti / wikimedia commons

Humanitarna organizacija Liječnici bez granica (MSF) objavila je da je prisiljena obustaviti operacije broda “Aquarius”, kojim su dovozili imigrante u Italiju. Time je posljednji brod na Mediteranu koji se bavio prijevozom tzv. “migranata” prestao operirati, javlja BBC.

Humanitarna organizacija je objavila da je donijela ovu odluku “zbog stalnih napada iz europskih država na akcije potrage i spašavanja”. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini pozdravio je potez MSF-a . “Manje odlazaka, manje pristajanja, manje smrtnih slučajeva. To je dobro“, protweeteao je. Aquarius je trenutno usidren u Marseilleu, registracija mu je opozvana, i po svoj prilici više neće ploviti, bar ne u ulozi u kojoj je plovio do sad. Panama je odbila ponovo registrirati brod – navodeći kao uzrok intenzivne političke pritiske talijanskih vlasti. Brod bez zastave ne može legalno isploviti iz luke.

Aquarius: Taxi za migrante ili spasitelj unesrećenih?

Brod je do sad prometovao između Libije, kod čijih je obala kupio “migrante”, i Europe, no nedavno je Italija odlučila ne dati mu dozvolu za uplovljavanje s teretom “migranata”. To je bio početak kraja. Ministar Salvini optužio je NGO-e koji su financirali Aquarius da surađuju s trgovcima ljudima koji rade u Libiji za čiji račun provode “taxi uslugu” do talijanskih luka.

Dok policija rabi brutalnu silu protiv prosvjednika diljem Europe, u Hrvatskoj se pobuna diže samo zbog policijskog sprječavanja ulaska ilegalnih migranata na teritorij države

Aquarius je započeo s radom 2015. godine a u središte svjetske pozornosti je došao tijekom ljeta ove godine, kad je Italija zatvorila svoje luke za brodove koji “spašavaju” migrante, ostavljajući brod i imigrante na njemu na pučini. Oni su se na kraju iskrcali u španjolskoj luci Valenciji u lipnju, nakon što ga je nakon Italije odbila prihvatiti i Malta.

Nova talijanska politika je da se “migranti” pokupljeni na moru moraju vratiti u Libiju i da to mora uraditi obalna straža te zemlje. No, dobrotvorne organizacije i skupine za ljudska prava kažu kako se migranti suočavaju s lošim uvjetima u Libiji, gdje dolaze u ruke trgovaca ljudima.


Najavljujući odluku o okončanju operacija, MSF su poručili kako zemlje EU, predvođene Italijom, nisu stavile dovoljno vlastitih snaga u funkciju spašavanja imigranata na moru, a potom su aktivno sabotirale napore drugih koji pokušavaju spasiti živote na Mediteranu.

(VIDEO) Marijana Petir o migrantima: ‘Zaustaviti dotok novca koji pomaže radikalizaciju u BiH’

U tweetu, MSF Sea poručuju kako će “kontinuirani napadi” europskih naroda “značiti više smrtnih slučajeva na moru i više nepotrebnih smrti koje će proći bez svjedoka”.

Italija je međutim odlučila nastaviti pritisak. Prošlog su mjeseca tužitelji pozvali na zaplijenu Aquariusa zbog navodnog odlaganja opasnog otpada u talijanskim lukama. MSF je taj potez nazvao “neutemeljenim i zlokobnim”.

Broj “migranata” koji stižu u Italiju se znatno smanjio ove godine, uslijed napora Libije za uklanjanjem mreža trgovaca ljudima i i pojačanja obalne straže. Podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM) kažu da je oko 2.000 ljudi umrlo ili nestalo prelazeći Mediteran ove godine, usporedbi s više od 3.000 prošle godine, što potvrđuje ispravnost talijanske politike.

Mađarski ministar vanjskih poslova: ‘Pitao sam UN i EU tko dijeli migrantima bankovne kartice, koliko se na to troši, iz kojih izvora’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/BBC