Američki veleposlanik Kohorst o pandemiji: ‘Hrvatska se pokazala doraslom izazovu’

Foto: Fah

Prva četiri mjeseca 2020. godine donijela su Hrvatskoj dvostruku krizu. Kriza zbog Covida-19 izbila je baš kad je Hrvatska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem EU, prisiljavajući na krajnju fleksibilnost u svemu, od proračunskih prioriteta do termina sastanaka na vrhu piše američki veleposlanik Robert Kohorst za Jutarnji list.

A razorni potres u Zagrebu 22. ožujka dodao je još jednu razinu složenosti. No, Hrvatska se pokazala doraslom izazovu i njezino je vodstvo sada važnije nego ikad prije. Ponosni smo što se s Vladom i svim ljudima u Hrvatskoj suprotstavljamo ovoj globalnoj zdravstvenoj krizi bez presedana.

Prva stvar koju smo naučili od Covida-19 jest da pandemije ne poštuju nacionalne granice.

(…)

Tijekom više od 29 godina partnerstva,Sjedinjene Države pomogle su Republici Hrvatskoj na načine koji su ojačali sposobnost zemlje da odgovori na trenutne krize. Primjerice, USAID je Hrvatskoj pružio pomoć od više od 350 milijuna dolara prije završetka misije 2008. godine.

Naša bilateralna znanstvena suradnja pomogla je u izgradnji kapaciteta i razvoju stručnosti u hrvatskom zdravstvenom sektoru, uključujući i projekt s Nacionalnim institutima za zdravstvo i dr. Alemkom Markotić. Američka vojska obučavala se s hrvatskim i regionalnim partnerima u reagiranju na katastrofe, financira zone slijetanja helikoptera koje će uskoro omogućiti hitni prijevoz kritičnih bolesnika u tri ključne bolnice, a obnovila je i proširila bolnice, uključujući Osijek i Dugu Resu.

No, svijetu ne pomaže samo naša vlada. Američke tvrtke, nevladine organizacije i vjerske organizacije dale su najmanje 1,5 milijardi dolara za borbu protiv pandemije u inozemstvu. Američke tvrtke neprestano rade na inovacijama u novim tehnologijama za cjepiva, terapije, dijagnostiku i ventilatore.

Predsjednik Donald Trump nedavno je zaustavio američko financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na 60-90 dana, čekajući potpunu reviziju djelovanja te agencije. U tom razdoblju State Department, USAID i partnerske agencije identificirat će i koristiti alternativne provedbe svih aktivnosti koje bi WHO poduzeo s američkim resursima.

Vodstvo je priznalo da WHO ima “prostora za poboljšanje” i otvoreno je govorilo, u kontekstu šire reforme WHO-a, o potrebi da članice drže WHO odgovornim. Slažemo se. Naša akcija ni na koji način ne umanjuje američko vodstvo u globalnim zdravstvenim pitanjima, uključujući trenutnu krizu zbog Covida-19. Imamo dovoljno mogućnosti da sami ili preko drugih partnera pružimo pomoć u borbi protiv pandemije i nastavit ćemo to činiti.

A naša je pomoć puno više od novca i opreme. To su stručnjaci koje smo angažirali diljem svijeta, kao i oni koji i danas poučavaju putem telekonferencija. To su i liječnici i javnozdravstveni profesionalci koji su obučeni zahvaljujući američkim obrazovnim mogućnostima razmjene kao što je Fulbright program. To su i čelnici, uključujući predsjednika Zorana Milanovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića,. To su i lanci opskrbe koje stalno držimo otvorenima za američke tvrtke koje proizvode i distribuiraju visokokvalitetne kritične medicinske potrepštine diljem svijeta.

Kao što smo to činili nebrojeno puta, Sjedinjene Države pomoći će drugima u vrijeme najveće potrebe. Pandemija Covida-19 ni po čemu nije drukčija. Nastavit ćemo pomagati zemljama u izgradnji otpornih zdravstvenih sustava koji mogu spriječiti, otkriti i reagirati na izbijanje zaraznih bolesti. Sve ovo radimo dok se sami borimo protiv Covida-19 diljem Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Države duboko cijene svoje trajno partnerstvo s Hrvatskom dok se zajedno suočavamo s ovom globalnom krizom i sanjamo o tome da postanemo jači nakon što prođe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list