Ana Lederer: ‘Ministrica kulture zastupa ljevicu što je protivno volji birača’

Foto: fah

Teatrologinju i bivšu intendanticu zagrebačkog HNK Anu Lederer zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić smijenio s položaja pročelnice Ureda za kulturu iz proceduralnih razloga. Ana Lederer vratit će se u Skupštinu grada Zagreba gdje je izabrana na listi Neovisnih za Hrvatsku, a već se vratila i u Zavod za teatrologiju HAZU.

Za intervju Večernjem listu istaknula je nepoštivanje volje birača od strane izabrane vlasti:” Uglavnom, u kontinuitetu obezglavljena i razmrvljena hrvatska ljevica ima i danas svoju ministricu kulture, bez obzira na volju birača: sve je u savršenom skladu, tu i tamo čuje se neki glas nezadovoljstva, samo ako je nekom uskraćena dotacija i to je sve. Ponovno izgubljeno vrijeme za hrvatsku kulturu.”

>Bandić smijenio Hasanbegovića, Esih i Lederer s funkcija u upravnim vijećima kulturnih institucija

Ledererova je za Večernjak komentirala rad Ministarstva kulture te izjavila:

“Pola mandata aktualne vlade je prošlo, u Ministarstvu kulture sve je mirno i uredno, ali u sustavu hrvatske kulture ništa se strukturno nije dogodilo. Čak ni u medijskom sektoru koji je od ministričina posebnoga teorijskoga interesa, ne događa se, kako sami akteri te scene kažu, kvalitativno ništa. Osim što je javna televizija pod kontrolom i atrofira u svakom smislu. Slabosti donesenih zakona su poznate: o ideološkom predznaku Zakona o arhivima ili Zakona o knjižnicama protiv kojega se digla cijela struka, a ide u drugo čitanje. Nakon nezapaženog Zakona o muzejima, najavljuje se Zakon o kazalištima, što očekujemo s posebnim nestrpljenjem. Uglavnom, u kontinuitetu obezglavljena i razmrvljena hrvatska ljevica ima i danas svoju ministricu kulture, bez obzira na volju birača: sve je u savršenom skladu, tu i tamo čuje se neki glas nezadovoljstva, samo ako je nekom uskraćena dotacija i to je sve. Ponovno izgubljeno vrijeme za hrvatsku kulturu.”

“Razrješenje je rezultat bezgranične političke samovolje”

Spomenula je i razlaz u mišljenju sa aktualnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, kao i da je sudskim putem zatražila ispitivanje odluke o smjenjivanju s pročelničke funkcije.

“Dokumente sam predala odvjetnicima, pa slijedi žalba, a kakav će biti ishod na Upravnom sudu, nemoguće mi je predvidjeti…Riječ je o uobičajenom političkom nasilju nad pravnim procedurama, odnosno njihovim prilagodbama sukladno bezgraničnoj političkoj samovolji.

>Ana Lederer o tajnim pregovorima o zagrebačkom proračunu i svojoj smjeni

>Ana Lederer nakon Bandićeve odluke: ‘Razlog za moje razrješenje je izmišljen, žalit ću se sudu’

Smatra da njena “eliminacija ima isključivo politički kontekst i motiv, vezana je uz raskid sporazuma o programskoj suradnji što je tvorio skupštinsku većinu: sporazum ili tzv. koalicija bila je samo mrtvo slovo na papiru i bilo je pitanje kad će se raspasti.”

Dotaknula se i retorike i agresivnog nastupa aktualnog gradonačelnika Zagreba te za Večernji izjavila da su njegova “retorika i monolozi u agresivnom povišenom tonu, uvijek samo o svojoj veličini i nesposobnosti drugih, svakodnevica u gradskoj upravi… No, dugoročno je taj teatar neizdrživ – ako imaš zdrav razum, znanje, integritet, samopoštovanje, osobnost, mišljenje, volju.”

Lederer ističe da “pročelnici provode politiku gradonačelnika pa, logično, tu nema slobodne volje, ali trebalo bi barem biti i razgovora i uvažavanja unatoč različitosti.”

Razočarana je stanjem u kulturi te ističe da “prave promjene prije svega ovise o državnoj razini, ali, kako vidimo, kvalitetnih zakonodavnih promjena u kulturi nema. No za bilo kakvu promjenu potrebna je politička volja, a, kako vidimo, nema ni ideje, a ni volje.”

“Zahvaljujući našoj dosljednosti, i maršal otišao na smetlište povijesti”

O povratu Titovog imena na trg gdje je HNK izjavljuje: “Nadam se da nikome, pa ni Bandiću neće pasti na pamet da mijenja ime Trga Republike Hrvatske, posebice u ime maršala vojske koja je gazila našu zemlju, u ime koje je davno trebalo biti promijenjeno. Nema nikakve sumnje, kad bi to odgovarala njegovim dnevnopolitičkim ciljevima, sukladno njegovu političko-ideološkom kredu (križ i Tito u istom danu), Milan Bandić ne bi imao dvojbe da to učini: no, društveni kontekst se bespovratno promijenio pa je tako, zahvaljujući našoj dosljednosti, i maršal otišao na smetlište povijesti.

Ističe i da “Neovisni za Hrvatsku od suradnje s Bandićem nisu imali pozicije i brojne kadrove, kako se to medijski pretjeruje, pa se ne radi baš ni o spektakularnom broju članova upravnih vijeća, a među kojima su i stručnjaci koji nisu članovi stranke.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Vecernji list