Antikorupcijska konferencija Vijeća Europe otvorena u Šibeniku

Foto: fah

U okviru hrvatskog predsjedavanja Odborom ministara Vijeća Europe u Šibeniku je u ponedjeljak počela međunarodna konferencija “Jačanje transparentnosti i odgovornosti radi osiguravanja integriteta: ujedinjeni protiv korupcije” koju organiziraju hrvatsko Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Grupom država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO).

Otvarajući konferenciju ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je da je koruptivni proces izravna inverzija sustava vrijednosti na kojem počiva čitav društveni poredak te takve aktivnosti izravno dovode do slabljenja povjerenja javnosti u državne institucije.

Korupcija dovodi u pitanje vjerodostojnost vlasti i gospodarski napredak

“Razarajuće potencijale gubitka povjerenja javnosti u tijela državne vlasti jednostavno ocrtava činjenica da i sama sumnja u postojanje koruptivnih aktivnosti dovodi u pitanje vjerodostojnost svake vlasti, a time i stabilnost i gospodarski napredak države”, kazao je Bošnjaković.

Dodao je da unaprjeđenje učinkovitosti javne uprave, posebno u kombinaciji s većom transparentnošću, odgovornošću i integritetom u upravljanju te donošenju odluka u formiranju javnih politika, može pomoći ublažiti rizike povezane s korupcijom. U tom smislu potrebni su snažni i učinkoviti antikoruptivni mehanizmi, a prije svega toga detaljna identifikacija najrizičnijih područja i osnaživanje alata kojima ćemo prevenirati samo ostvarenje korupcije, poručio je Bošnjaković.

“Učinkovita borba protiv korupcije, uz neizostavno represivno djelovanje na kaznena djela korupcije i jačanje zakonodavnog okvira, naglašava važnost prevencije, odnosno upravljanja kontekstima koji korupciju uzrokuju. Budući da korupcija nastaje u okolnostima loše organizacijske strukture i nedostatka internaliziranih normi ponašanja bitno je organizirati sustav prema principima dobrog upravljanja koji predstavljaju najefikasniju prevenciju korupcije”, ustvrdio je ministar.

Državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić kazala je da Hrvatska potvrđuje posvećenost zajedničkim europskim ciljevima te da se tijekom svog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe vodila načelom da je europske države svim svojim građanima trebaju omogućiti jednake uvjete, poštivanje raznolikosti i kulturnih identiteta, što podrazumijeva i zaštitu nacionalnim manjina te ranjivih skupina.

“Svjesni smo da da samo demokratična Europa može hiti stabilna, sigurna i može napredovati”, kazala je Bušić.

Korupciju je pritom nazvala neprihvatljivim fenomenom koji uništava ljudska prava, moralne standarde i gospodarski napredak. Stoga je borba protiv korupcije temeljni preduvijet za razvijanje demokratskih društava pa je unatoč do sada postignutom napretku nužno i daljnje podizanje svijesti, ali i jačanje medija koji imaju ključnu ulogu u promicanju transparentnosti i odgovornosti, ustvrdila je Bušić.

Korupcija poput virusa – jeftinije ulaganje u prevenciju nego u liječenje

Predsjednik GRECO-a i zamjenik predsjednika hrvatskog Vrhovnog suda Marin Mrčela podsjetio je da je GRECO izdao jasne smjernice o suzbijanju korupcije u tri stupa vlasti.

“Korupcija je poput virusa i uvijek je bolje ulagati u prevenciju nego u liječenje. Naš cilj je da uvedemo dobro cijepljenje, prije nego što se bolest proširi”, kazao je Mrčela. Naglasio je i da su kod nefunkcioniranja sustava zaštite od korupcije ozbiljno ugrožena i temeljna ljudska prava.

Države članice GRECO-a pozvao je da “učine više i bolje, jer ni jedna država nije imuna na korupciju”.

“Nastavit ćemo i dalje dijeliti žute kartone i skretati pažnju na rizike, nedostatke i potrebu provođenja reformi”, poručio je predsjednik GRECO-a.

Podsjetio je i da je prošlo godinu dana od smrti malteške istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizia koja je poginula od bombe podmetnute pod njezin automobil, a naručitelji toga ubojstva i dalje su na slobodi.

I glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland posebno je naglasio ulogu novinara i medija u borbi protiv korupocije za koju mora postojati zajedničko djelovanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Neizostavna uloga novinara u otkrivanju korupcije

“Otkrivanje korupcije nikada nije bilo uloga vlade, mediji u tome imaju ključnu ulogu”, poručio je Jagland, dodajući da je upravo na to mislio Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu kada je novinare nazvao “psima čuvarima demokracije”.

No, upozorio je da novinari prolaze kroz teško razdoblje te da ih se “čak i ubija zbog njihova posla”. Iznio je podatak da su u zemljama članicama Vijeća Europe ubijena 24 novinara, dok su zabilježeni napadi na njih 120. Još veći broj zbog svog se posla nalazi u pritvoru, kazao je Jagland, dodajući da države članice imaju obvezu da se takvo stanje poboljša.

Pohvalio je GRECO rekaovši da je u 20 godina promicanja transparentnosti i odgovornosti pokazao da “ni jedna zemlja nije imuna na korupciju i da svi možemo bolje”.

“Borba protiv korupcija osiguranje je vladavine prava, jer korupcija oduzima novac javnom sektoru, ukida povjerenje u demokratske institucije i vodi do ugrožavanja stabilnosti”, zaključio je glavni tajnik Vijeća Europe.

Konferencija će, po riječima organizatora, istaknuti i promicati sukladnost između tradicionalnih mehanizama države za suzbijanje korupcije s jedne strane s istovrsnim naporima medija i javnosti. Okupila je velik broj stručnjaka i kreatora politika na državnoj i međunarodnoj razini – sedam ministar, 14 zamjenika ministara i državnih tajnika, više državnih odvjetnika, čelnika međunarodnih institucija i veleposlanika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.