Antikorupcijsko vijeće: Sloboda medija iznimno važna u borbi protiv korupcije

Foto: fah

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u četvrtak je u Saboru na tematskoj sjednici “Važnost slobode medija u borbi s korupcijom” povodom Svjetskog dana slobode medija još je jednom naglasilo iznimnu važnost slobode medija u borbi s korupcijom.

Grmoja upozorio: ‘Ne znaju se stvarni vlasnici medija u Hrvatskoj’

Predsjednik Vijeća Željko Jovanović (SDP) naveo je podatke Transparency Internationala (TI) po kojima je Hrvatska na ljestvici od 180 država, prema Indeksu percepcije korupcije za 2017. godinu, na 57. mjestu i s 49 bodova nalazi se u krugu korumpiranih država, dok je susjedna Slovenija 34. na toj ljestvici. Što se tiče slobode medija, Reporteri bez granica Hrvatsku su svrstali na 69., a Sloveniju na 32. mjesto.

Jovanović je ustvrdio da je “korupcija neraskidivo povezana sa smanjivanjem prostora civilnog društva i slobode medija”. Naglasio je i da je TI ove godine posebno ispitivao odnos između razine percipirane korupcije i slobode medija te organizacija civilnog društva u radu i utjecaju na javne politike, a da ta analiza pokazuje da većina zemalja s niskim rezultatom u području građanskih sloboda i slobode medija u pravilu ostvaruje visok negativan rezultat u području korupcije.

TI: Ocrnjivanjem i tužbama korupcijom opterećene vlade pokušavaju ušutkati civilno društvo i medije

“Kampanje ocrnjivanja, uznemiravanje, sudske tužbe i birokratska opterećenja alati su kojima se pojedine, sukobom interesa i korupcijom opterećene vlade i političari, služe kako bi ušutkale one koji pokreću borbu protiv korupcije – civilno društvo i medije”, citirao je Jovanović izvješće TI-ja.

Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić ustvrdila je kako je, unatoč činjenici da danas imamo veliki broj medija na lokalnoj i nacionalnoj razini, pravo pitanje jesu li uistinu u službi javnosti. Posjetila je da od 2005. godine jača pritisak na medije iz politike, ekonomije, pogotovo teleoperatera i Agrokora što je dovelo do klijentelističkih odnosa destruktivnih za temeljnu zadaću medija.

Gospodarska kriza 2009. godine, dodala je, bila je izgovor poslodavcima za otpuštanje novinara, pogotovo iskusnijih. “Novinarstvo se počelo pretvarati u PR, a mediji se sve više trude štampati novac”, kazala je Lukić. Poručila je da takvi mediji ne mogu razotkrivati korupciju jer su i sami dio problema.

Lukić: Svjedočimo urušavanju javnog RTV servisa

Svjedočimo urušavanju javnog RTV servisa, istaknula je, nabrojavši među problemima i to što Hrvatska i dalje ima problem netransparentnosti vlasništva u privatnim medijima, drastično promijenjene uloge urednika koji postaju lojalni isključivo vlasniku i često su pod pritiskom da krše profesionalna pravila za potrebe profita, a novinari koji nastoje očuvati profesionalni integritet ostaju bez posla.

“Interes medijske industrije je da uveća profit, a ne da služi javnosti”, zaključila je Lukić i državu pozvala da se aktivno uključi u zaštitu javnog interesa.

I predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić zatražio je od politike da regulira transparentnost vlasništva, jer ne znamo tko su pravi vlasnici nego tek naknadno doznajemo, primjerice, za veze Ninoslava Pavića s Ivom Sanaderom ili Agrokorom. Apelirao je i na bolju zakonsku regulaciju radno-pravnog statusa novinara, pogotovo tzv. RPO-ugovore.

Vilović: Javna televizija postala je državna, a mainstream mediji konfekcija

Profesorica na Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović također je upozorila na loše stanje u medijima, ocijenivši da “nacionalne televizije proizvode ‘medijske žvakalice’, javna televizija postala je državna, a mainstream mediji postali su konfekcija i svi liče jedan na drugi, što ne može osigurati razvoj demokratskog društva”.

Upozorila je da su novinari egzistencijalno ucijenjeni, a oni koji na to ne pristaju odlaze u neprofitne medije, pa je pozvala državu da pomogne neprofitnim medijima jer je riječ o “sjajnoj medijskoj niši u kojoj su također otkrivene odlične priče”. Zaključila je da država treba općenito pomoći medijima, ali ne tako da od njih traži povratnu uslugu nego da ih osnaži.

Urednik portala Faktograf.hr Petar Vidov ocijenio je da je hrvatsko novinarstvo gotovo potpuno devastirano i pretvara se u tzv. native oglašavanje, što rezultira time da građani više nisu u stanju razlikovati propagandu od novinarstva.

Slobodni novinar Ante Pavić, angažiran na neprofitnom portalu Forum.tm, govorio je o svojim lošim iskustvima u mainstream medijima u kojima su urednici od njega tražili da odrađuje marketinške tekstove bilo za jedinice lokalne samouprave ili tvrtke, zbog čega je napustio to medijsko polje te poručio da “neprofitni ne namjeravaju otići s medijske scene”.

Roglić: Kada bi RH imalo otvoreno novinarstvo, borba protiv korupcije bila bi uspješna

Predstavnik HUP-a Branko Roglić istaknuo je da su novinari savjest društva i da im treba maksimalno omogućiti da evidentiraju sve nečasne radnje u društvu, zaključivši da kada bi u Hrvatskoj imali otvoreno novinarstvo, onda bi i borba protiv korupcije bila uspješna.

Tijekom sjednice Vijeća, kako je izvijestio je Ante Pavić, pristigla je i vijest kako je upravo na Svjetski dan slobode medija troje novinara Media servisa, izvjestitelja iz Sabora i Vlade, dobilo poslovni uvjetovani otkaz te da treba još provjeriti je li riječ o političkom pritisku, kako govori prvotna neslužbena informacija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt