Zastupnici nacionalnih manjina značajno povećali saborsku ‘aktivnost’ otkad drže većinu Vladi!

Foto: Fah

Prema podacima o prisutnosti zastupnika u Saboru na mrežnim stranicama Sabora1, aktivnost osam zastupnika nacionalnih manjina značajno se povećala od trenutka kada su postali “jezičac na vagi” Vlade premijera Plenkovića, neophodni za održavanje HDZ-HNS-ove većine.

Naime, od konstituiranja nove Vlade HDZ-a i HNS-a 9. lipnja 2017. do ljetne stanke (15. srpnja 2018. – deset radnih mjeseci), za koju su neophodi glasovi zastupnika nacionalnih manjina, aktivnost zastupnika nacionalnih manjina porasla je za dva, tri, a kod nekih i više od deset puta u odnosu na prethodno razdoblje ovog saziva Sabora (od 14.10. 2016. – osam radnih mjeseci)

Najveći porast aktivnosti primjećuje se kod zastupnika mađarske nacionalne manjine, Roberta Jankovicsa, te kod troje zastupnika srpske nacionalne manjine, SDSS-ova trojca: Milorad Pupovac, Boris Milošević i Mile Horvat kojeg je nakon formiranja nove Vlade zamijenila Dragana Jeckov.

U razdoblju Vlade HDZ-a i Mosta, Robert Jankovics je svoju prisutnost u Saboru registrirao tek 9 puta, od čega je čak 7 puta bio na službenom putu, a jednom odsutan u ime kluba, što se u saborskoj evidenciji bilježi kao “prisutnost”. U dosadašnjem razdoblju HDZ – HNS Vlade, Jankovics je naglo povećao prisutnost u Saboru te je bio prisutan 118 puta.

Milorad Pupovac i Boris Milošević nisu se iskazali glede prisutnosti u Saboru u razdoblju prije nego su postali neophodni za vladajuću većinu, pa je Pupovac u tom razdoblju registriran tek 6 puta, od čega je za svih 6 naznačeno kako se radi o službenom putu, a Milošević se nije registrirao niti jednom. Prisutnost je obojici astronomski porasla kada su i njihove ruke dobile na cijeni pa je Pupovac tako do trenutne ljetne stanke zabilježio 119, a Milošević 114 pojavljivanja. Treći predstavnik srpske nacionalne manjine, Mile Horvat, u Saboru je bio 33 puta, a Dragana Jeckov koja ga je po formiranju nove Vlade zamijenila na svom mjestu je bila 115 puta.

Ostali zastupnici nacionalnih manjina bili su nešto aktivniji, međutim i kod njih je primjetan porast prisutnosti za dva ili tri puta otkad je formirana HDZ – HNS Vlada, kojoj drže većinu. Omjer prisutnosti zastupnice albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, Ermine Lekaj Prljaskaj u prvom i drugom razdoblju je 60:132, a zastupnika češke i slovačke manjine, Vladimira Bileka, 69:150. Prisutnost Veljka Kajtazija, koji zastupa čak 12 nacionalnih manjina, udvostručila se te je omjer njegove prisutnosti u dva uspoređena razdoblja 84:158.

Prisutnost Furija Radina, zastupnika talijanske manjine, utrostručila se te se on u Saboru u dosadašnjem razdoblju HDZ – HNS Vlade registrirao 173 puta, dok je u razdoblju HDZ – Most Vlade svoju prisutnost registrirao 56 puta. Zanimljivo je i kako Kajtazi te Radin najviše “vole” službeno putovati u usporedbi s drugim zastupnicima manjina, pa je tako Kajtazi putovao oko 60, a Radin oko 50 dana.

Iz ovakvog značajnog porasta aktivnosti zastupnika nacionalnih manjina vidljivo je kako njihova saborska aktivnost nije vezana uz predstavništvo manjina, već uz to što su dio vladajuće većine. Kada bi uistinu zastupali interese manjina koje predstavljaju, bili bi jednako prisutni u Saboru te njihova aktivnost ne bi ovisila o tome jesu li, ili nisu brojčano važni za vladajuću većinu.

1 Napominjemo kako se podaci o aktivnosti saborskih zastupnika na mrežnim stranicama Sabora odnose na broj registracija zastupničkom iskaznicom. Moguće je da se iz različitih razloga zastupnici poneki put nisu registrirali, uz pretpostavku da je to ipak vrlo rijetko.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr