Bandić ‘osigurao’ tzv. besplatne udžbenike za cijelu Hrvatsku – evo kako je to u stvarnosti funkcioniralo u Zagrebu

Foto: Fah

Na telefonskoj sjednici Vlade u četvrtak je dana suglasnost za prihvaćanje amandman zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandić na Zakon o udžbenicima. Tako će se u državnom proračunu izdvojiti novac za “besplatne” udžbenike u osnovnim školama, dok će se za udžbenike u srednjim školama novac izdvajati ovisno o proračunu.

Prihvaćanje ovog amandmana i nije neko iznenađenje za javnost budući da je saborski Klub Milana Bandića koji je u koaliciji s HDZ-om, praktički “preko noći” postao najbrojniji saborski klub, dok je sam Milan Bandić poznat kao gradonačelnik koji tzv. besplatne udžbenike školama Grada Zagreba osigurava dugi niz godina.

Upravo zbog toga odlučili smo provjeriti tko su nakladnici udžbenika kojima se Bandić hvali te koliko je novaca na njih potrošeno u 2016./2017. i 2018./2019. godini iz proračuna Grada Zagreba.

Za školsku godinu 2016./2917. građani Grada Zagreba gradonačelnikove besplatne udžbenike platili su 50.089,913 kuna. Budući da je riječ o suradnji s tri najveća izdavača školskih udžbenika (Školska knjiga, Profil Klett d.o.o. i Alfa.d.o.o) i 36 manjih,  najveći postotak ovog iznosa uprihodili su upravo sami nakladnici, a od čega je najveći dio pripao Školskoj knjizi u vlasništvu Ante Žužula.

Riječ je o 18.700.957 kuna  koje je zaradila Školska knjiga, 12.967,158 kuna Profil i 5.809,789 kuna kojih je otišlo Alfi. Ostatak novaca uprihodili su ostali nakladnici, njih 36.

Veliki raskoraci u cijenama udžbenika

Za školsku godinu 2018./2019. na udžbenike je potrošen veći iznos, a riječ je o 59.651.676,09 kn te je u skladu s tim, i zarada nakladnika bila veća, a Školska knjiga, Profil Klett i Alfa već tradicionalno su uprihodili oko 70 posto navedenog iznosa. Koliko točno, nije razvidno na stranicama Grada Zagreba, stoga smo upit poslali Gradskom uredu za obrazovanje, a odgovor ćemo objaviti po primitku istog.

Budući da su ranijih godina Bandićevi tzv. besplatni udžbenici građane Zagreba koštali i do 90 milijuna kuna, u javnosti se spravom postavljalo pitanje kako je moguć takav raskorak u cijenama, tim više što je nekadašnja ministrica prosvjete i sporta Ljilja Vokić udžbenike osiguravala i za 10 puta niže iznose.

“U Hrvatskoj je moguće osigurati besplatne udžbenike za sve učenike ako se radi u interesu djece, a ne u vlastitom interesu”, pojasnila je Vokić prošle godine u razgovoru za Narod.hr

 > Ljilja Vokić za Narod.hr o besplatnim udžbenicima za sve učenike: Sve se može ako u to nije upleten osobni interes

Grad Zagreb široke ruke na račun Žužulovih

Inače, u ovom kontekstu zanimljivo je podsjetiti i na veze zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i vlasnika Školske knjige, koja na projektu udžbenika financiranih javnim novcem najviše zarađuje, Ante Žužula.

Zagrebački gradonačelnik tako je 2014. godine novcem građana Grada Zagreba spašavao obitelj Žužul od stečaja. Naime, građevinska tvrtka produkt u vlasništvu Marijana Žužula nalazila se u predstečajnoj nagodbi, a najveći je vjerovnik bio Grad Zagreb.

Međutim, Bandić se dosjetio genijalne ideje kojom bi Žužulovima oprostio 42,1 milijun kuna dugovanja te ih tako gradskim novcem spasio od stečaja. Ova ideja, naravno, nije prošla na raspravi u Gradskoj skupštini.

Ipak, godinu dana kasnije Grad Zagreb je izgubio sudski spor protiv stambene zadruge Gradec prema kojem je ovoj zadruzi morao isplatiti 20,7 milijuna kuna. Zanimljivo, vlasnik zadruge bila je upravo obitelj Žužul, u vlasništvu Marijana, Josipa i Ante Žužula, navodi Tportal.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr