Bandićeva koalicija “Za premijera” predstavila izborni program

Foto: fah

“Koalicija Za Premijera” predstavila je u srijedu u Kninu izborni program, koji, kako su priopćili, sadrži pet temelja za uspjeh, deset glavnih programskih smjernica i deset ključnih odluka.

Program su predstavili predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić, predsjednik Narodne stranke: Reformisti Radimir Čačić, Novog vala Ljubo Jurčić, HSS-a “Stjepan Radić” Jurica Šoić i Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika.

Predstavljajući program, Bandić je istaknuo pet prioritetnih stvari, koje treba napraviti u Hrvatskoj. “Prvo, afirmacija znanja, struke i kompetencije. Sposobni umjesto podobnih! To je ono što kao rak razara ovu zemlju u bipolarnoj sceni već 26 godina. Druga je afirmacija rada. U Hrvatskoj treba prestati dijeliti nezarađeno i prestati honorirati nerad. Treće je afirmacija obitelji i demografske obnove. Ako se to razori, onda nas više nema. Četvrto je solidarnost – solidarnosti više nema osim dijelom u gradu kojem sam na čelu već 16 godina. Peto je zajedništvo koje Hrvatskoj kao ozeblom sunce. Hrvatskoj treba čovjek koji će omogućiti da se to zajedništvo realizira i koji je spreman preskočiti ideološke rovove”, kazao je Bandić.

Čačić je naglasio nužnost decentralizacije zemlje, a činjenicu da gospodarstvo bilježi najbolji rast u razdoblju u kojem zemlja nema vladu nazvao je tragičnom. Ocijenio je da je javna uprava preskupa i neefikasna te poručio kako koalicija nudi depolitizaciju javnih tvrtki i formiranje garancijskog fonda za podršku svakoj investiciji. Predsjednik Novog vala – Stranke razvoja, Ljubo Jurčić osvrnuo se glavnim ciljevima ekonomske komponente Izbornog programa.

Jurčić je, pak, kao temeljne uvjete za dugoročni razvoj zemlje naveo očuvanje prirode i kvalitetu života građana. “Kvaliteta ljudi dolazi iz zdravlja pa je u našem sustavu zdravlje besplatno. Drugi uvjet je obrazovanja, a besplatno obrazovanje je ugrađeno u naš Program. Za kvalitetniji život moraju se razvijati kultura, sport i ostale aktivnosti. Povećanjem kvalitete života, podiže se efikasnost i samopouzdanje nacije. To je ugrađeno u naš Program“, kazao je Jurčić te istaknuo kako je najveći kapital države uspješna i sposobna Vlada. “Vlada koju će voditi Milan Bandić bit će najveći kapital i jamstvo za razvoj hrvatskog društva i države”, kazao je.

Špika je govorio o dijelu programa koji se odnosi na umirovljenike, najavivši da će se koalicija žestoko suprotstaviti pomicanju roka za umirovljenje na 67 godina starosti prije 2038., koju je kao rok odredila EU.

Rekao je i da će fokus biti stavljen na način usklađivanja mirovina. „Mirovine treba vezati ili uz rast BDP-a, ili uz rast plaća ili uz troškove života. Ona komponenta koja je najpovoljnija za umirovljenike u trenutku usklađivanja, nju treba uzeti u obzir“, poručio je Špika.

O dijelu Izbornog programa koji se odnosi na hrvatskom selo i ruralni razvoj, govorio je Šoić, koji je optužio sve dosadašnje vladajuće garniture za iseljavanje iz ruralnih krajeva. Najavio je rigorozne kontrole uvoznih proizvoda, kako se na policfama u Hrvatskoj višpe ne bi nalazilo meso staro i po 30 godina. “Dosadašnje vladajuće strukture su pokazale da im nije u interesu hrvatski seljak. A iza toga se krije interes krupnog kapital koji želi preuzeti prirodne resurse ove države. Kad gospodin Bandić postane premijer, tome ćemo stati na kraj”, kazao je Šoić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h