Bartulica za Narod.hr o stanju sudbene vlasti: ‘Postupci i suđenja traju predugo’

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

“Vladajuća većina već je nekoliko puta odgađala ovu točku. Građani s pravom nisu zadovoljni radom sudova, ima jako puno nedostataka, postupci i suđenja traju predugo, a pravda ne može biti ostvarena.”, rekao je uoči izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti, zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica.

Za Narod.hr Bartulica je komentirao stanje hrvatskog pravosuđa i tormost pri rješavanju sudskih predmeta.

“Ovo je jako važna tema, nažalost vladajuća većina je već nekoliko puta odgađala ovu točku. Građani s pravom nisu zadovoljni radom sudova, ima jako puno nedostataka, postupci i suđenja traju predugo, a pravda ne može biti ostvarena. Treba građanima omogućiti pravdu u razumnom roku.”, kazao je Bartulica i upozorio na veliki broj sudova koji nisu učinkoviti.

“U EU samo Grčka troši više na financiranje zakonodavne izvršne i sudske vlasti. Izdvajamo jako puno, a rezultati su vrlo skromni. Domovinski pokret će insistirati na transparentnosti i učinkovitijem pravosuđu. Iako sudstvo treba biti neovisno, nije izvan kritike. Odgođena je točka o radu državnog odvjetništva, no i to će doći na red.”

> Analiza Nikole Banića: Sporost hrvatskog pravosuđa najveći je problem – pojedini predmeti trajali preko 40 godina’

“Zalagat ćemo se za novi način izbora državnog odvjetnika”

Komentirao je i slučaj višeg državnog odvjetnika Dražena Jelenića za kojeg se otkrilo da je mason.

“To su tajna udruženja. Postoji krug ljudi tako umrežen i koji je infiltrirao naše institucije. Građani moraju unaprijed znati tko su i što su dužnosnici. Nisam zadovoljan izborom tih dužnosnika. Zalagat ćemo se za novi način izbora državnog odvjetnika.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr