Biskup Ivica Petanjak: Ako činiš dobro, donio si tračak uskrsnuća na ovaj svijet

Foto:biskupijakrk.hr

Prvu uskrsnu misu kao krčki biskup održao je fra Ivica Petanjak. Vjernici su bili oduševljeni njegovom propovijedi. Okupljenima je poručio – Uskrs je oko nas svaki dan.

‘Kad si nekoga razveselio i dao mu nadu za dan, kad si nekoga nahranio, ako si nekome oprostio – taj čovjek živi kao uskrsnuli. Ako činiš dobro, donio si tračak uskrsnuća na ovaj svijet’, poručio je Petanjak.

Isusovo uskrnuće, rekao je mons. Ivica Petanjak u svojoj homiliji, događaj je koji je promijenio povijest svijeta. I iako se u evanđeljima spominju svjedoci praznog groba i susret Uskrsloga s učenicima, sam prikaz Isusova uskrsnuća izostaje. Događaj je to koji je povijestan ali, još više, nadpovijestan – on nadilazi vrijeme i mjesto i u potpunosti mijenja gledište na ljudski život.

Navodeći riječi koje je sv. Pavao uputio Kološanima: „Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi“, ističe mons. Petanjak, ukazuju na to da da mi već sada živimo u stanju uskrslosti.

“Kršćanin ne gleda na stvarnost iz perspektive zemlje, već sve mjeri Božjim očima i nastoji da vrijednosti neba uprisutni na zemlji. Uskrsnuće se tako događa svakodnevno, u svakom našem dijelu ljubavi, milosrđa, praštanja, buđenja nade…. Uskrsnuće je proces trajno prisutan u nama i među nama, ali samo onda kada živimo kao suuskrsli s Kristom, „težeći za onime što je gore“ i hodeći prema punini ukrsnuća koje se tek ima dogoditi. Jer, objašnjava biskup, Krist je kao Glava uskrsnuo, ali je Crkva – njegovo otajstveno tijelo – još na putu rasta, čišćenja, obraćenja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr\biskupijakrk.hr
Photo: biskupijakrk.hr