Biskup Košić: Imam pravo vidjeti svojim očima probleme

Vlado Košić; Komisija HBK Iustitia et pax predstavila je izjavu pod naslovom O potrebi temeljnih suglasnosti i stvarne solidarnosti u Hrvatskoj, Europi i svijetu u srijedu, 5. ožujka 2014. Ivan Lovrić/narod.hr

Na današnjem predstavljanju izjave Komisije HBK Iustitia at pax „O potrebi temeljnih suglasnosti i stvarne solidarnosti u Hrvatskoj, Europi i svijetu“ u HBK sisački biskup Vlado Košić se na pitanje novinara očitovao o svojoj nedavnoj izjavi u propovijedi da „sinovi udbaša i najgorih zločinaca i dalje vladaju zemljom”, ističući kako ima pravo svojim očima vidjeti probleme.

„Ja imam pravo vidjeti svojim očima probleme, zašto to ne bi smio reći, zašto bi to trebalo biti razlog za podjelu. Mislim da nije čak ni potrebno da se ja sad opravdavam od toga, to je moje viđenje stvari,“ odgovorio je biskup Košić na pitanje novinara je li takvim izjavama, ali i drugim nizom pitanja, primjerice nedavnim referendumom o braku, Crkva poziva na još veću podijeljenost u društvu.

Biskup Košić je dodao da je svojom propovijedi htio detektirati probleme u društvu i pozvati prisutne, ali druge koji se mogu uključiti u molitvu. Osim toga naveo je da su na klanjanje pred Presvetim pozvali sve stranke, ali da je došao predstavnik samo jedne stranke.

„Imali smo i klanjanje pred Presvetim, pozvali smo sve stranke, a samo jedna je došla. Za neke ne možemo ni očekivati da će se moliti ali dobro, bili su svi pozvani“, rekao je Košić.

Fra Bože Vuleta izrazio je žaljenje što se pozornost skreće na pojedine izjave u medijima, a da se istvoremeno događaju propusti u informiranju građana o onome što Crkva poduzima u svojoj vjerničkoj odgovornosti za društveni život.

Vuleta je kao primjer istaknuo 5. Hrvatski socijalni tjedan na temu „Kultura rada u Hrvatskoj“,koji je bio jedan od važnijih događaja u Crkvi u Hrvatskoj ali prema njegovom mišljenju nije bio popraćen adekvatno.

„Na tom skupu obrađeno je dosta tema i da se na njima radilo možda bi se mnoge nesuglasice izbjegle, a i mnoge frustracije koje mogu pobuditi nekada na neke izjave koje su nedovoljno promišljene i možda i neprimjerene“, dodao je Vuleta.

Na inzistiranje novinarke koja je ponovila pitanje je li neprimjerena izjava biskupa Košića da „sinovi udbaša i najgorih zločinaca i dalje vladaju zemljom”, Košić je kratko odgovorio: Je li primjereno da svi moraju isto misliti u državi i da netko ima pravo reći da su ustaške zmije u njedrima ovoga naroda, a drugi nema pravo reći tko su udbaši.

Biskup Košić je upitao smije li se različito razmišljati i govoriti u državi i vlada li u njoj demokracija ili jednoumlje koje se nameće svima kao obrazac mišljenja. “Mislim da je to protivno duhu slobode govora i razmišljanja,” zaključio je.

Na pitanje je li moguće poboljšati komunikaciju s medijima kako bi se u budućnosti izbjegle nesuglasice i krive interpretacije Košić je odgovorio: “kada bi bilo malo više dobronamjernosti vjerojatno bi bilo moguće.”

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr