Bleiburg je simbol i metafora stradanja Hrvata nakon službenog završetka II. svjetskog rata

Akademik Željko Reiner

Predsjedništvo Hrvatskog Sabora jučer je donijelo sramotnu i pogrešnu odluku da neće biti pokrovitelji središnje komemoracija žrtvama bleiburgške tragedije i hrvatskog križnog puta na bleiburškom polju u Austriji 17. svibnja, koju organizira udruga Hrvatski križni put, rekao je danas na konferenciji za novinare potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

“To je bila prilika da trenutačna vlast pokaže da štuje europske vrijednosti, no ona potiče podjele iz II. svjetskog rata što je pogrešno i nepotrebno. Dok država grca u dugovima i gospodarstvo je uništeno, otvaranje starih rana i vraćenje u vrijeme Drugog svjetskog rata, najmanje nam je potrebno”, smatra Reiner.

Bleiburg je simbol i metafora stradanja Hrvata nakon službenog završetka II. svjetskog rata, na sličan način kako je Jasenovac simbol i metafora ustaških zločina, a pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom na Bleiburgu bi značilo da su osuđeni svi komunistički zločini, dok se ovako šalje poruka da su jedne nevine žrtve vrjednije od drugih nevinih, istaknuo je Reiner.

Time se ne prihvaća istina da su se u Hrvatskoj dogodila masovna ubojstva i da su komunistički zločini nešto što trebamo osuditi, a ubijanje bez suđenja i nevine žrtve moraju zaslužiti poštovanje i pijetet, kazao je Reiner na konferenciji za medije HDZ-a i dodaje da se ponovo stvara neravnoteža, koja 2014. nikome ne treba.

Kao objašnjenje nesponzoriranja komemoracije obilježavanja bleiburških stradanja, Predsjedništvo Sabora navelo je da nisu stečeni uvjeti drugačiji od onih kada su po dolasku na vlast 2012.godine ukinuli pokroviteljstvo, kazao je Reiner i podsjetio da je Sabor godinama prije 2012. bio pokrovitelj obilježavanja bleiburške tragedije, čemu su tada nazočili i pokojni Ivica Račan, Ivo Josipović te Zoran Milanović.

Drugo obrazloženje nepokroviteljstva je da su na Bleiburgu stradali i oni koji baš i nisu bili nevini, rekao je Reiner i dodao da bi se komemoracijom na Bleiburgu počast odala desetcima i tisućama nevinih žrtava.

Komemoracija se održava na Jasenovcu što je vlast prihvatila, a tamo su nazočili i predstavnici HDZ-a, kazao je Reiner te dodao da je u isto vrijeme Sabor pokrovitelj desetcima događanja, poput Pjesama Podravine i Podravlja Pitomača i Branje grozđa.

“U 2014. ustaško znamenje je neprihvatljivo, a imamo ozbiljnih drugih problema u čijem rješavanju neće pomoći poticanje podjela iz Drugog svjetskog rata”, zaključio je Reiner.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah