Blokirani oštro prozvali Vladu: “Ne tražimo od vas nikakvu milost, nego poštivanje Ustava RH!”

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

“Živimo unutar granica zemlje gdje umjesto Vlade ili Ustavnog suda ili Parlamenta, jedna jedina, udruga obespravljenih, udruga Blokirani, štiti Ustav i pravni poredak države! To je, od vladajućih, već prešlo sve granice.
Vlada RH nema ovlast “obećavati oprost” niti takvu omalovažavajuću priču stavljati nikom u usta!
Mi nikakav otpis nismo nikad ni tražili!
Ljudi su svi plaćali sve svoje račune i kredite do 2011. sve dok vi niste uništili gospodarski potencijal zemlje!” – poručili su iz Udruge Blokirani nakon što je Vlada objavila kako će, po pitanju problema Blokiranih osoba predložiti tri nova zakona, među kojima je i Zakon o otpisu dugova fizičkih osoba, a o kojima možete pročitati ovdje.

> Blokirani SDP-u: ‘Problem blokiranih eksplodirao je u vrijeme Milanovićeve Vlade’

Blokirani Vladi, nadalje, poručuju:

“Mi od vas ne tražimo milost (niti bismo vam je dali), mi od vas zahtijevamo da prestanete s kamatarenjem i destrukcijom naroda.

Ovo s “najavama otpisa” smo već doživjeli (2015.) kad smo protiv tadašnje Vlade RH i ministrice Opačić podnijeli ustavnu tužbu zbog gaženja Ustava i samo čekamo da prođe period javne rasprave da to isto napravimo i Vladi Andreja Plenkovića!

Gospodo političari iz Vlade – Ustav je iznad vas!
Ne smijete se ponašati neodgovorno prema Ustavnom poretku!
Vi morate ovom zemljom upravljati metodom dobrog gospodara jer ovo je naša zemlja, a vi ste “batleri!”

> Miriam Kervatin: Ministar Bošnjaković hvali se najboljim Ovršnim zakonom na svijetu, a nema političke volje za rješenje krize blokiranih

Ustavnu tužbu koju je udruga Blokirani svojedobno bila podnijela protiv Vlade zbog politikantskih najava mjera oprosta duga (koje su se ispostavile fijaskom kako smo mi to i odmah najavili) bivša potpredsjednica Vlade Milanka Opačić bila je nazvala “zločestim potezom kojim se nastoji zaustaviti projekt pomoći najugroženijima.”

A kad su im banke, teleoperateri i jedinice lokalne samouprave “pokazale srednji prst” upravo kako smo mi to odmah i upozorili javnost da će se dogoditi, onda je Opačić zašutjela umjesto da se ispriča blokiranima, a kako bi to morali odmah napraviti i ovi danas!

O lakoći, nonšalantnosti i bahatosti kojom se državna administracija nabacuje na riječi blokiranih koji brane Ustav RH – teško je komentirati i ostati pristojan.

Neka Vlada objasni javnosti svoja neustavna ponašanja

Dužnost Vlade podrazumijeva prvo i osnovno: poštivanje pravnog poretka utemeljenog na Ustavu po čl.108. i čl.5. Ustava, pa u tom kontekstu neka Vlada u javnosti objasni barem neke od brojnih neustavnih ponašanja države primjerice:
– legalizirano kamatarenja
– gaženje instituta pravičnog suđenja.

> Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani: ‘Hrvatska ima sve alate da odmah riješi dužničku krizu’

A potom i zašto država naplaćuje golemi porez na hranu, PDV od 25% neselektivno svakome, a to uključuje najveće siromahe i beskućnike, kada je to izravno zapriječeno Ustavom RH u čl.51. o plaćanju javnog troška prema gospodarskim mogućnostima i načelu porezne pravednosti, te svim ostalim ustavnim odredbama o socijalnoj državi?

PDV na hranu u Njemačkoj iznosi 7%, jer bogati Nijemci ne mogu plaćati 3.5 puta više kao mi. Koliko inteligencije je potrebno da se shvati i primjeni ova vrlo jednostavna i razumljiva ustavna odredba?

Ako su građani siromašni, a jesu, jer svaki četvrti je i službeno siromašan, svaki peti ispod granice siromaštva, onda nema gospodarske mogućnosti plaćanja javnih troškova! Dakle tim građanima se pravnom snagom Ustava ne smiju naplaćivati nikakvi javni troškovi: porezi, doprinosi, takse, pristojbe, tj. sve ono što puni proračun.

“Neka predsjednik Vlade, kada već voli komentirati u briselskom stilu, objasni protuustavno ponašanje državne administracije”

Neustavna naplata siromašnima i svim građanima bez prihoda je akt uskraćivanja prava na opstanak, što je i opis genocida.

Zašto je Vlada uvela fiksni dio računa (javni trošak) na sve komunalne djelatnosti i na to naplaćuje PDV svim građanima neselektivno, a to znači da je i najsiromašnijima nametnula protuustavni fiksni trošak na svaki račun vode, struje, plina, otpada, telekoma itd. i tako u uvjetima nateže gospodarske krize doslovno otima ono malo što siromašni još imaju i aktivno ih gura u još veću bijedu i glad, iako obrnuto građani imaju ustavno pravo na poticanje gospodarskog napretka i socijalnog blagostanja po čl.49.st.3.?

Neka predsjednik Vlade javno objasni, kada već voli komentirati u briselskom stilu, opisano protuustavno ponašanje državne administracije!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr