Boris Miletić: ‘Plan B mora biti kao plan A, da Vlada očuva brodogradnju; Jakovčić nije morao napustiti Afarak’

Foto: fah

U IDS-u se odavno nisu suočili s ovakvom krizom. Uljanik je dobro uzdrmao njihovu samouvjerenost na terenu na kojem gotovo nikada ne gube izborne bitke. Jedan od onih koji su najzaslužniji za preznojavanje u vrhu stranke je njihov bivši, a sada počasni predsjednik Ivan Jakovčić, kojeg je godinama plaćao Danko Končar za članstvo u Nadzornom odboru njegove finske tvrtke Afarak. Jakovčić je nedavno najavio svoju novu kandidaturu za Europski parlament, ali je ubrzo odustao od nje kad se u medijima počelo pisati o tom njegovom poslovnom angažmanu. I u IDS-u su očito zaključili da ga, nakon što je Končarova tvrtka izabrana za strateškog partnera u Uljaniku, moraju otpisati. Nije bilo druge, piše Glas Istre kao uvod u intervjuu s predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem.

Uljanik i IDS: 14 direktora koji su drmali brodogradilištem

Velimir Bujanec o Uljaniku: ‘IDS bi autonomiju… Osim kada treba iz Zagreba povlačiti kune. Ili eure. I to milijarde!’

Predsjednik IDS-a Boris Miletić neće biti tako otvoren i reći da je Jakovčić kriv, zapravo će ga donekle i pravdati, a za Vladu će reći da je ona jedina koja može riješiti krizu u Uljaniku. No, krenimo redom.

Napuštanje Afaraka

Nisam ja Ivan Jakovčić, ja sam Boris Miletić, izjavili ste nedavno. Jeste li zbog krize u Uljaniku prekrižili počasnog predsjednika stranke ili zbog javnosti hinite sukob s najmoćnijim istarskim političarom?

Mislim da se ne radi ni o križanju ni o sukobu. Radi se naprosto o tome da je Ivan Jakovčić sam odlučio odustati od utrke za budući mandat u Europskom parlamentu. Objasnio je zbog čega je to učinio.

Ali i Vi ste mu na tom putu odustajanja od kandidature ipak nešto sugerirali.

-Što se tiče moje izjave da nisam Ivan Jakovčić, to je točno, zato što vidimo da postoje određene špekulacije oko njegovog angažmana u Upravnom odboru Afaraka. Onog trenutka kada je Uljanik za strateškog partnera odabrao tvrtku Kermas ulaganja Danka Končara, rekao sam mu da se treba povući, što je on na koncu i učinio. To sam mu sugerirao upravo da se ne bi špekuliralo o njegovom mogućem utjecaju na politiku IDS-a, odnosno lokalne uprave i samouprave.

Ne smatrate li da je Jakovčić s te pozicije, koju, ako ćemo iskreno, nikada nije ni trebao prihvatiti, trebao otići u trenutku kad se Kermas energija pojavila kao potencijalni partner u pulskom škveru?

To je ono što sam rekao. Ne kad se javila, nego kad je izabrana. U tom je trenutku trebalo napustiti Afarak upravo kako bi se otklonile špekulacije oko sukoba interesa, kojeg formalno nije ni bilo.

Ne mislite, dakle, da je trebao ranije napustiti Afarak?

Ne.

Jakovčić izašao iz NO Arafaka, a potom odustao od EU izbora jer je protuzakonito lobirao za Končara?

IDS-ov župan Flego zahtijeva: ‘Vlada treba naći rješenje za Uljanik jer je to njen zadatak! Bez jamstva Vlade neće biti brodogradnje’

Ne mislite li da je Jakovčić nanio štetu stranci već time što je bio dio Končarovog poslovnog carstva?

Držim se činjenica, a one govore da se on maknuo iz Afaraka nakon što je Končarova tvrtka izabrana za strateškog partnera.

Želite reći da se IDS ni na koji način nije odrekao Jakovčića?

Njega trebamo gledati kroz čitav njegov životni put, sve ono što je napravio za Istru, od njegovog mandata saborskog zastupnika do ministarske pozicije, od mandata istarskog župana do brojnih projekata koje je pokrenuo u Istri, od jakog suprotstavljanja nacionalizmu i radikalizmu u vrijeme Tuđmana… Mislim da je Jakovčić napravio puno toga dobroga za Istru pa to treba valorizirati.

No, sada pričamo o aktualnom trenutku, o krizi u Uljaniku. Je li Jakovčić svojim angažmanom za Končara prouzročio štetu IDS-u?

U ovom gradu, a i šire, mislim da je svima jasno da je Uljanik oduvijek bio jedan bastion. Lokalna se politika nikada nije miješala u rad Uprave, niti je imala pristupa. Od doba Karla Radolovića, preko Antona Brajkovića, pa danas do Giannija Rossande nikakve poslovne odluke se nisu donosile izvan prostora Uljanika, niti je itko na njih mogao utjecati.

Zar nemate plan b?

Plan b mora biti kao plan a, to jest da Vlada očuva brodogradnju. Ne mogu zamisliti da bi se ijedna Vlada tako lako odrekla te djelatnosti koju ljudi u našoj zemlji znaju raditi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Glas Istre