Božinović: ‘Uvidom u stanje na terenu utvrđena je potreba za zaprječivanjem 13 lokacija na granici s BiH’

Foto: fah

Vlada je na sjednici u srijedu dopunila odluku iz svibnja 2014. o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s BiH i Srbijom kako bi se onemogućili nezakoniti prelasci granice izvan graničnog prijelaza, poboljšanje nadzora granice i suzbijanje svih oblika krijumčarenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazlažući prijedlog ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je da je Zakonom o nadzoru državne granice propisano da se ceste i putevi koji nisu u funkciji prelaženja granice mogu zapriječiti preprekama radi onemogućavanja nezakonitog prelaska granice izvan graničnog prijelaza te da je Vlada u travnju 2014. donijela je Odluku o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s BiH i Srbijom.

Međutim, uvidom u stanje na terenu utvrđena je potreba za dodatnim zaprječivanjem 13 novih lokacija na državnoj granici s BiH, kazao je Božinović.

Dodao je da je s nadležnim tijelom te države usuglašen prijedlog popisa cestovnih komunikacija i putova koji se trebaju zapriječiti odgovarajućim preprekama poput velikih betonskih blokova ili kanala koji će onemogućavati prolaz vozila, ovisno o policijskoj procjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to potrebno je zbog onemogućavanja nezakonitog prelaska državne granice izvan graničnog prijelaza te radi poboljšanja nadzora državne granice i suzbijanja svih oblika krijumčarenja na području koje pokrivaju četiri policijske uprave: sisačko-moslavačka, dubrovačko-neretvanska, ličko-senjska te zadarska, kazao je Božinović.

Izmjene Zakona o zlouporabi droga: Uvrštavanje novih psihoativnih tvari

Zakonskim izmjenama predviđeno je i da poslove Ureda za suzbijanje zlouporabe droga preuzme Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a Hrvatski zavod za hitnu medicinu poslove Hrvatskog zavoda za telemedicinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resorni ministar Milan Kujundžić rekao je kako je definiranje pojma “novih psihoaktivnih tvari” neophodno radi pojave i vrlo brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u EU i Hrvatskoj. Te tvari, naime, nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju do trenutka njihovog stavljanja na Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

S obzirom da se uglavnom radi o sintetskim kanabinoidima čija konzumacija može uzrokovati ozbiljne posljedice po zdravlje, čak i sa smrtnim ishodom, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi zakonskim izmjenama omogućava se ministru nadležnom za zdravstvo donošenje naredbe o zabrani uporabe nove psihoaktivne tvari, kao i postupanje nadležnih inspekcija, stoji u zakonskom prijedlogu.

Njime se ubrzava postupak uništavanja droga oduzetih u prekršajnim postupcima, što smanjuje troškove skladištenja i čuvanja oduzetih droga, pa se tu očekuje pozitivan financijski učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o industrijskoj konoplji, Vlada predlaže omogućavanje korištenja cijele biljke industrijske konoplje u građevinskoj, tekstilnoj i kozmetičkoj industriji te autoindustriji i industriji papira, kao i u proizvodnji goriva iz biomase. Po važećem zakonu, napomenuo je Kujundžić, sjemenke navedenih sorti koriste se isključivo u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje, a preostali dio biljke se uništava.

Vlada je na sjednici prihvatila i niz zakonskih izmjena koje se odnose na obavljanje inspekcijskih poslova s obzirom na ukidanje pojedinih agencija i ureda, kojima je cilj njihovo usklađivanje i objedinjavanje.

Saboru upućen konačni prijedlog zakona o udomiteljstvu

Izradi zakona prišli smo jer stanje u udomiteljstvu nije bilo zadovoljavajuće zbog nedovoljnog broja udomiteljskih obitelji i njihove naravnomjerne rasprostranjenosti na području Hrvatske zbog čega posljedično nije bilo moguće intenzivirati proces deinstitucionalizacije djece iz ustanova socijalne skrbi kao ni proces prevencije institucionalizacije, rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom bi i dalje bilo omogućeno obavljanje tradicionalnog i srodničkog udomiteljstva, a povećala bi se naknada za rad i uložen trud u skrbi o korisnicima svim udomiteljima te bi se za one koji udomiteljstvo obavljaju kao zanimanje plaćala naknada i doprinosi za obvezna osiguranja, navela je ministrica.

Očekuje se da će se time poboljšati uvjeti za udomitelje i omogućiti da ovu uslugu pružaju i mlađe nezaposlene osobe za razliku od onih koji su to činili do sada (više od polovice evidentiranih udomitelja je u dobi iznad 55 godina), stoga se očekuje povećan interes za obavljanje udomiteljstva.

Za provedbu Zakona u državnom proračunu osigurana su uvećana financijska sredstva u odnosu na prethodno razdoblje, i to za 15,5 milijuna kuna.

To znači da će ukupno za provođenje usluga udomiteljstva biti osigurano 228,5 milijuna kuna i to za opskrbnine korisnicima, 183 milijuna te 45,5 milijuna kuna za naknade udomiteljima.

Kako bi se postigao veći stupanj kvalitete ove usluge planirano je udomitelje obvezati na veći stupanj edukacija te će im se osigurati i veći stupanj podrške. U svrhu kvalitetnije provedbe zakona u suradnji s UNICEF-om provodit će se kampanja, ali i osnaživanje udomiteljskih obitelji i potrebne edukacije sa svim dionicima.

U Sabor je upućen i prijedlog zakona o korištenju psa tragača kojem je cilj uspostava suvremenijeg zakonskog okvira koji bi definirao djelatnost korištenja psa pomagača i terapijskog psa, proširio krug pravnih osoba koje obavljaju djelatnost, proširio krug korisnika psa pomagača uključivanjem i djece s teškoćama u razvoju te definirao proces školovanja pasa i osposobljavanja korisnika.

Također, zakonom se omogućava korisnicima lakšu dostupnost u ostvarivanju usluge korištenja psa pomagača kroz bolju regionalnu zastupljenost pružatelja usluga, redefinirao vrste psa koji se koriste za pomoć, proširio prava korisnika psa pomagača, definirao prava drugih koji sudjeluju u postupku socijalizacije, školovanja psa ili edukacije osoba.

Na godišnjoj razini, u proračunu je u tu svrhu osigurano nešto manje od 1,9 milijun kuna, navela je ministrica Murganić.

Važećim Zakonom o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča jedino su Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet povjerene javne ovlasti donošenja rješenja o pravu slijepe osobe da sa psom vodičem koristi prijevozna sredstva javnog prijevoza i ima slobodan pristup na javna mjesta te da izdaje iskaznicu kojom dokazuje da slijepa osoba ima pravo utvrđeno spomenutim rješenjem. Također jedino Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet ima mogućnost školovanja pasa vodiča i osposobljavanja slijepe osobe s psom vodičem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.