Broj medicinskih sestara u Hrvatskoj ispod standarda EU

Medicinske sestre su najbrojnije među stručnim osobljem koje sudjeluje u pružanju zdravstvene skrbi, no iako ih u Hrvatskoj trenutno ima oko 32.000, to je znatno ispod standarda Europske unije, upozoravaju udruge medicinskih sestara u povodu Međunarodnog dana sestrinstva, koji se svake godine obilježava 12. svibnja.

Nedostatak medicinskih sestara u zdravstvenom sustavu već godinama predstavlja ozbiljan problem, a trenutno ih nedostaje od 8000 do 12.000, kaže Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

Istovremeno, na Zavodu za zapošljavanje je više od 2.000 sestara, na snazi je i zabrana zapošljavanja, dok sve veći broj sestara i tehničara odlazi u inozemstvo, ističe Prašnjak dodajući kako je po nekim procjenama u proteklih godinu dana iz Hrvatske otišlo 500 do 600 medicinskih sestara.

Predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestra Mirjana Dumančić ocjenjuje taj problem svojevrsnim paradoksom.

“S jedne strane vode se rasprave o povezanosti dovoljnog broja sestara s pozitivnim ishodom zdravstvene skrbi, a s druge strane svakodnevno svjedočimo sve većem opterećenju i nedostatku medicinskih sestra u sustavu koji ne prepoznaje važnost dobrog obrazovanja za učinkovitu i ekonomičnu skrb”, ističe Dumančić.

Medicinske sestre obrazuju se kako bi pružanje skrbi bilo što učinkovitije, no sustav im ne dopušta primjenu profesionalnog znanja i kompetencija jer ih ne može platiti. Osim toga, radi smanjenja troškova pribjegava se smanjivanju broja sestara, što je opasno i štetno za sigurnost pacijenata i kvalitetu zdravstvene skrbi, tvrdi Dumančić.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestrinstva je “Medicinske sestre – snaga za promjene – učinkovita skrb/ekonomična skrb”, čime se naglasak želi staviti na poveznicu između efikasne sestrinske skrbi i ukupnih troškova liječenja.

“Odluke koje svaka sestra donosi više puta dnevno mogu značiti presudnu razliku za učinkovitost i ekonomičnost zdravstvene zaštite”, naglašava Dumančić.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja, na dan kada je rođena engleska bolničarka, začetnica modernog sestrinstva Florence Nightingale, koja je život posvetila zdravstvenom osvješćivanju, posebice važnosti higijene u zdravstvu, a utemeljila je i školu za medicinske sestre.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: OnCall team, flickr