Budimir (TIH): Politički imenovan Stožer kao uvod u katastrofalnu reprizu obnove nakon poplava

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Transparency International Hrvatska povodom reakcije na rješavanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom smatra da je ovo prilika za promjenu na svim razinama, te suočavanje s razmjerima korumpiranosti hrvatskog društva.

„Potres je pokazao kako reagiramo na posljedice prirodnih katastrofa koje su se dogodile iznenada. Kao pojedinci reagirali smo instinktivno, s jedne strane tražeći zaštitu i sigurnost, a s druge pokazujući bijes prema sustavu koji nije u mogućnosti reagirati brzo i biti učinkovit.

Politički imenovan Stožer Civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uslijed potresa sastavljen je kao veliko, neučinkovito delegirajuće tijelo. Čine ga dva potpredsjednika vlade, jedan ministar, predstojnik Ureda i zamjenik glavne tajnice Vlade RH, te šesnaest državnih tajnika.

Ovakav sastav otvara nekoliko pitanja:
1. Je li ovo uvod u reprizu obnove kakvoj smo svjedočili u ranijim poslijeratnim razdobljima ili prilikom iznenadnih prirodnih katastrofa kao što su bile poplave?
2. Jesu li imenovani članovi stručni za učinkovito, brzo i odgovorno djelovanje na području zahvaćenog potresom?
3. Tko će zamijeniti državne tajnike u tekućim svakodnevnim poslovima na njihovim radnim mjestima u Zagrebu?

U imenovanom tijelu nije se našlo mjesta niti za jednog visoko specijaliziranog pojedinca iz područja građevinarstva, humanitarnog djelovanja, brige za zdravlje, te psihološku i mentalnu pomoć građanima koji su izgubili zdravlje, egzistenciju i imovinu.

Prevelik je to teret za taku malu grupu politički imenovanih pojedinaca koji će produljiti lanac neučinkovitosti i raspršiti odgovornost.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr