Bulj o vjetroelektranama: ‘Plenković ima zapovjednu odgovornost, ne može pilatovski prati ruke’

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj izjavio je u ponedjeljak da u aferi Vjetroelektrane nisu krivici samo privedeni, nego ‘da je kriva politika hrvatske vlade’, odnosno vladajuće koalicije, a podsjetio je i na odluke Milanovićeve Vlade

“Most je bio smetnja Vladi RH jer smo bili brana štetnim projektima vjetroelektrana i predlagali smo rješenja da RH bude enerergetski neovisna država.”, istaknuo je Bulj.

Također je ponovio kako je Most otprije upozoravao na mutne poslove oko vjetroelektrana.

“Jedini smo upozoravali i bili brana muljaži štetnih projekata sa vjetroelektranama. Čim je Most izašao iz Vlade odmah je Plenkovićeva, Pupovčeva, Bandićeva i Vrdoljakova Vlada progurala štetne projekte kojim se na godišnjoj razini od naroda izmuze milijardu i pol kuna u strane džepova.”

Još je u saborskim klupama Bulj isticao kako Hrvatska treba biti energetski neovisna te da se umjesto vjetra trebamo osloniti na sunčevu energiju.

“Toliko se muze iz džepova naših građana, tako da ovdje nije odgovornost samo na Josipi Rimac i ostalim uhićenima, nego i na politici i sustavu koji je planiran u ovoj vladi, od premijera do ministra Ćorića”, izjavio je Bulj i prisjetio se prijedloga o uvođenju mikro-solarnih ploča.

Proziva i predjednika HDZ-ove Vlade, tvrdi da ima ‘zapovjednu odgovornost, da ne može Pilatovski prati ruke, jer je znao da preslaguje vlast sa Vrdoljakom koji je osmislio sve subvencije’.

Naveo je i kako država i lokalne zajednice godišnje daju pola milijarde kuna socijalno ugroženim obiteljima za ogrjev.

“Da smo samo to ulagali, ti bi ljudi bili energetski neovisni”, rekao je, naglasivši da Hrvatska ne koristi dovoljno obnovljive izvore kojima je bogata.

Ministra energetike proziva da je, nakon što je iz Vlade otišao Most, koji je, tražio procjenu studije utjecaja na okoliš, tu odluku odmah poništio i ‘dao da se gradi vjetroelektrane’.

> Bivši ministar energetike Dobrović o aferi vjetroelektrane: ‘Zašto je ministar Ćorić poništio rješenje kojim se opravdano traži dodatna studija?’

Naime, Slaven Dobrović, bivši Mostov ministar zaštite okoliša i energetike, koji je dok je bio na dužnosti u Vladi tražio izradu studije utjecaja na ekološku mrežu za projekt vjetroelektrana koji je sada na meti USKOK-a. Dobrović se također izjasnio o slučaju:

“Moj nasljednik, ministar Ćorić, već dva-tri mjeseca nakon imenovanja poništio je rješenje kojim se opravdano traži dodatna studija o utjecaju na ekološku mrežu. Znam dobro da je struka u ministarstvu bila konsternirana takvom odlukom, no na njemu je da obrazloži svoje razloge. U cijelom kontekstu, valjana istraga će moći utvrditi postojanje njegove odgovornosti u ovom slučaju. Jedno je sigurno, on je prekrupna riba da bi sada bio obuhvaćen iznenadnim privođenjem.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr