Rimac i Mandac se sumnjiče za pogodovanje u dodjeli sredstava ljudima s kojima su bile prijateljski i rodbinski povezane

Zagreb, 3.10.2015 - Mladež HDZ-a obilježila je 25. godišnjicu djelovanja. Na fotografiji Josipa Rimac. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Josipa Rimac trenutačno je u jednomjesečnom istražnom zatvoru. USKOK je tereti i za sumnju da je od rujna 2019. do dana uhićenja, od Ane Mandac, pomoćnice ministra gospodarstva tražila da poduzme sve što treba kako bi nepovratne potpore Ministarstva u sklopu projekta “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina” bile dodijeljene obrtu “Stolarija Lapčić” Nikole Lapčića iz Knina, pekarnici “Ljubić” j.d.o.o. vlasnice Draženke Ljubić te klesarskom obrtu “Žile Knin”, vlasnika Željka Murića, bez obzira na to ispunjavaju li uvjete za te potpore, piše Slobodna Dalmacija.

Rimac je, tvrdi USKOK, sa svim ovim obrtnicima rodbinski i prijateljski povezana. Mandac je navodno pristala na to, pa su pekarnica i klesarski obrt dobili po maksimalnih 200 tisuća kuna nepovratnih sredstava, dok je stolar Lapčić, navodi se, dobio nešto manje, oko 185 tisuća kuna.

Kao protuuslugu za dobiveni novac, kako osnovano sumnjaju istražitelji USKOK-a, Lapčić je u vikendici Josipe Rimac od ožujka do svibnja ove godine izradio i postavio kuhinju, stolariju i ugradbene ormare po znatno nižoj cijeni od stvarne. Očito zadovoljna kako joj je sredio stolariju u vikendici, Rimac je, navodno, od Mandac opet tražila da osigura da Lapčić i dalje dobiva potporu te joj je dala njegove potrebne podatke.

Slučaj iz 2014.

Nije prvi put da se tajnovita vikendica Josipe Rimac spominje u javnosti u ovakvom ili sličnom kontekstu. Još prije šest godina ta je vikendica došla u središte interesa javnosti kad je tvrtka “Visoko potkrovlje” iz Žrnovnice u Kninu gradila “potporni zid dužine 30-ak metara, visine dva metra i debljine 20-ak centimetara koji će koštati 557.209,68 kuna, s PDV-om”.

Tako visoka cijena, spekuliralo se tad, uzrokovana je time što je dio radova zapravo odrađen na “obiteljskom ljetnikovcu” Josipe Rimac u Vodicama, što je i tad bio predmet istrage USKOK-a.

“Ne daj Bože da je ista firma koja je gradila potporni zid u Tomislavovoj bilo što radila na kući moga oca u Vodicama”, govorila je tad Josipa Rimac za Slobodnu Dalmaciju, tvrdeći da je obiteljska kuća u Vodicama, kojoj je vlasnik njezin otac Josip Čulina, kupljena 2002., znatno prije nego što je ona postala gradonačelnica, dok se sporni zid gradio 2010. godine.

“Najviše me boli kad mi se dira u oca, koji je godinama radio u Nizozemskoj i mukotrpno, svojim radom, stekao sve, a ne pozicijom bilo koje od svojih kćeri”, izjavila je tada Josipa Rimac.

U spomenutoj vikendici, odnosno kući koja se vodi na oca dojučerašnje državne tajnice, a neki kažu i na njezinu sestru, danas nema nikoga.

Susjedi su ispričali kako su jedne godine, kad se kuća tek gradila, odnosno dograđivala, susjedi zvali i policiju jer je pikamer rušio balkon u vrijeme kad su bili zabranjeni građevinski radovi, pa su negodovali neki od obližnjih gostiju. Bilo je to u srpnju, a radovi su zabranjeni od lipnja. Sad su se i toga prisjetili – bio je i to, dodaju, znak da kuća pripada nekom važnom i bitnom, koga ne obvezuje baš uvijek Odluka o komunalnom redu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija