Bulj o sukobu interesa Pejčinović Burić zbog TE Peruća: Vi ste supruga vlasnika Vis Viva projekta – kolika je šteta i tko je investitor?

Foto: fah

Raspravu o Nacionalnoj strategiji razvojne suradnje RH od 2017. do 2021. dio oporbe u srijedu je iskoristio za iznošenje osobnog viđenja hrvatske vanjske politike, dio pak za međusobne obračune, dok je ‘mostovac’ Miro Bulj ponovno upozorio na projekt TE Peruća i tvrtku Vis Viva koja je u vlasništvu supruga ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić koja je Strategiju došla predstaviti u Sabor.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić obrazlagala je kako će Hrvatska svoju razvojnu politiku usmjeriti na tri sektora.

“Prvi sektorski prioritet je dostojanstvo svake ljudske osobe, a razvojna suradnja i humanitarna pomoć bit će vođena usmjerenošću na razvoj čovjeka, njegovo dostojanstvo, prava i dobrobit”, navodila je.

Drugi sektorski prioritet je, kazala je, mir i sigurnost, te razvoj demokratskih institucija.

Bulj: Nova ministrica Pejčinović Burić u sukobu interesa

“Kao zemlja s imigracijskom i emigracijskim iskustvom, a naročito kao zemlja suočena s pitanjem izbjeglica i prognanika tijekom Domovinskog rata, te kao članica s vanjskim granicama EU, Republika Hrvatska će nastaviti isticati važnost pronalazaka kvalitetnih programa za suzbijanje uzroka migracija na njihovom izvoru”, isticala je ministrica vanjskih poslova.

Treći sektorski prioritet je, kazala je, odgovoran gospodarski razvoj.

Ministrica Pejčinović Burić naglasila je i da je jedan od glavnih prioriteta pomoći BiH na putu u EU.

“Snažan nam je interes podržati i pomoći BIH u političkom, društvenom i gospodarskom razvoju koji bi je približio članstvu u EU”, rekla je dodajući kako je podrška BiH usmjerena na razvoj cjelokupnog društva s dodatnim naglaskom na hrvatski narod.

Zemljopisni položaj Ukrajine čini je, kazala je ministrica, važnim partnerom za suradnju između političkog istoka i zapada.

“RH prenoseći vlastita iskustva putem međuinstitucionalne suradnje već pridonosi, a namjerava i nastaviti sustavno pridonositi umanjenju posljedica sukoba posebno kroz prenošenje hrvatskih iskustava u mirnoj reintegraciji znanja i iskustava u pridruživanju EU”, rekla je.

Gordan Maras (SDP): Gdje je poveznica naših međunarodnih aktivnosti i gospodarskog interesa?

SDP-ovac Gordan Maras ne vidi puno poveznica između našeg međunarodnog sudjelovanja u određenim aktivnostima i našeg gospodarskog interesa. “Ne vidim kakav to mi gospodarski interes ostvarujemo u Jordanu ili Ukrajini”, pitao je.

Mišljenja je i kako nam je, zbog situacije u Ukrajini, možda i ugrožen jedan dio gospodarskog interesa obzirom da imamo problem oko rješavanja gospodarskih odnosa sa Rusijom.

Ivan Pernar (Živi Zid) ministrici vanjskih poslova je poručio da prikazuje “hrvatsku vanjsku politiku kao arhetip Majke Tereze”.

“Hrvatska država prodaje oružje Saudijskoj Arabiji koja vrši agresiju na najsiromašniju zemlju arapskog poluotoka, Jemen. Stotine tisuća ljudi tamo gladuje. Znači humanitarna situacija je katastrofa, a vi gledate u uskom smislu svoj profit”, replicirao je Pernar.

Vesna Pusić (Glas) poručila je kako je BiH za nas važna iz niza razloga, no i dodala kako nije svejedno na kojim projektima mi surađujemo.

“Da li su to projekti koji pomažu BiH da se razvija prema nekom modelu europske države i buduće članice EU ili su to projekti podjele i razjedinjavanja društva u BiH-u. Apsolutno ima strašnih projekata i apsolutno neprihvatljivih s pozicije buduće članice EU-a, a činjenica je da Hrvati u BiH-u imaju taj prostor. Taj prostor nositelja europske budućnosti BiH-a”, poručila je Pusić.

Reagirao je HDZ-ov Miro Kovač.

“Koji su to strašni projekti razvojne pomoći bili?”, initeresiralo ga je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Grmoja: ‘Agresivni napad ministrice Dalić dokaz je nervoze zbog sukoba interesa’

“To bi Vi morali znati! 5 ili 6 puta se farbala ograda iste crkve, kupovale narodne nošnje za iste sastave. A novci koji su mogli ići u ono što bi bilo od koristi kao osposobljavanje Hrvata u BiH za europski projekt…”, uzvratila mu je.

Bulj upitao Pejčinović-Burić o TE Peruća

Joško Klisović (SDP) mišljenja je da razvojnu suradnju treba koncentrirati na veće projekte, primjerice na mostarsko sveučiliše ili bolnicu.

“To bi više pridonjelo nego tisuće malih ograda koje su se farbale i nošnji koje su se kupovale”, dodao je.

Mostovac Miro Bulj dolazak ministrice Burić je iskoristio da aktualizira pitanje TE Peruća.

“Šta poduzimate po pitanju onečišćenja jer znate pošto ste Vi i supruga vlasnika Vis Viva projekta za termoelektranu kolike štete će nanijeti Hrvatskoj ta termoelektrana i tko je investitor? Vi bi morali znati kao ministrica vanjskih poslova, znamo da je vlasnik projekta gospodin Burić, tko je investitor koji će uzeti 25 posto hrvatske energetike ili 1000 megavata”, replicirao je Bulj.

Nikola Grmoja iz Mosta ranije se osvrnuo na ministricu Martinu Dalić. Optužio ju je da je, kako je rekao,  agresivni napad na zastupnika Mira Bulja upravo dokaz nervoze zbog sukoba interesa. Ustvrdio je kako će, kroz poskupljenje struje, građani plaćati uništenje cetinskog kraja.

Dalić podupire ekološki nepovoljan projekt koji će, kaže Grmoja, grijati Cetinu i Peruću za tri stupnja Celzijusa godišnje, a ljeti i za preko 30 stupnjeva. Osim toga, kroz njega će se u Cetinu ispuštati 280 litara industrijskih otpadnih voda.

Ministrica se, dodao je, ispadom u Saboru razotkrila jer bi kao ministrica gospodarstva trebala raditi na ukidanju neporeznih davanja, a ona se ne mogu smanjiti zbog poticaja koji će pasti na leđa poduzetnika. Imam pitanje za ministricu Dalić zbog kojeg bi mogla imati još jedan histerični napad: Koliko ste poreznog duga otpisali Agrokoru dok ste bili ministrica financija, upitao je Grmoja.

> (VIDEO) Dalić vikanjem zaustavila ukazivanje na interesnu povezanost ministrice Pejčinović Burić s gradnjom TE na Perući

> Bulj upozorio na četničke spomenike i štetnost termoelektrane Peruća, a Dalić izgubila živce!

Podsjetimo, na sjednici Hrvatskog sabora u sklopu “Aktualnog prijepodneva” zastupnik Miro Bulj (Most) osvrnuo se na štetnost gradnje termoelektrane Peruća za Sinj i Cetinsku krajinu, ustvrdivši kako je to nasrtaj koji nije nimalo gori nego što je bio onaj Ratka Mladića na taj kraj u Domovinskom ratu, a ustvrdio je i kako tamošnje stanovništvo doživljava prijetnje od supruga potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić. U tom trenutku, ministrica Martina Dalić svojim je upadom prekinula tijek “aktualnog prijepodneva” vičući protiv te Buljeve izjave te ga optužila da protivljenjem projektu termoelektrane sprječava razvoj kraja koji je raseljen.

Ivan Pernar (Živi zid) aktualizirao je pitanje kandidature Vesne Pusić u UN.

“Vi ste išli svojedobno u utrku za mjesto glavnog tajnika UN-a jer ste bili uvjereni da vašu politiku koju ste provodili ili kako naša zemlja provodi, netko u svijetu cijeni. Međutim, doživjeli ste hladan tuš kad ste vidjeli da vaš ugled kao osobe u UN-u ili naše zemlje zapravo ne predstavlja ama baš ništa… Hrvatska je danas jednako sluganska i vazalska kao što je bila i u doba vašeg mandata”, poručivao je Pernar.

Pusić mu je uzvratila kako “govori o nečemu o čemu nema udaljenog pojma”.

“Naša politika u UN-u je imala veliki ugled… Činjenici da je samo izostanak podrške Vlade našem kandidatu odnosno meni u tom slučaju izazvao taj rezultat koji je izazvao i meni je rečeno bez podrške Vlade tu šansi nema”, odgovorila mu je Pusić.

 

 

Izvor: narod.hr/hina